Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Met de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie dat op Aruba en Curaçao een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht moet worden toegestaan, ondermijnen de rechters de democratie. ,,Het is niet aan de rechter om een wet te maken, dat is aan de regering en het parlement, via de bevolking.”

aruhofDat zegt Ryçond Santos do Nascimento (AVP) nadat hij het vonnis had gelezen dat op 6 december is uitgesproken. Het Hof stelt dat de artikelen in het Burgerlijk Wetboek van Aruba over het huwelijk niet passen bij artikel 3 van de Grondwet. Daar dwaalt het Hof echter af, vindt Santos do Nascimento, want het Hof heeft de grondwet van Curaçao gebruikt. Door het vonnis heeft het Hof het artikel geëlimineerd, waarin staat dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw.
Volgens Santos do Nascimento is de kans groot dat deze uitspraak zal stranden bij de Hoge Raad. Hij vergelijkt het met een andere zaak van enkele jaren geleden. De Hoge Raad tikte het Gemeenschappelijk Hof op de vingers, in een zaak over erkenning van een kind door de vader. De Hoge Raad maakte aan het Hof toen duidelijk dat de regering en het parlement de wetgever zijn. De rechter oordeelt over wetten, maar maakt ze niet. Volgens de AVP’er kan de Hoge Raad het Hof ook nu op de vingers tikken.
In het vonnis leest Santos do Nascimento echter nog meer dingen die hij opmerkelijk vindt. Het Hof vindt dat de wetgever niets heeft gedaan voor homoseksuele paren. ,,Het Hof wekt de indruk dat er rekening wordt gehouden met alle aspecten van de zaak, maar dat is niet waar. Want het Hof geeft geen aandacht aan de democratische kant. Het Hof geeft geen aandacht aan het feit dat er tussen de regering en het parlement flink over dit thema is gedebatteerd. Geregistreerd partnerschap is een alternatief voor homo-paren.”
Rechters hebben goed gestudeerd en verdienen een goed salaris, aldus de AVP’er. Maar er zijn rechters die niet waarderen dat er verschillende meningen in de samenleving zijn. Santos do Nascimento vindt het onbegrijpelijk dat het Hof niet naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kijkt. Het EHRM erkent dat het huwelijk tussen mannen en vrouwen is en dat niet alle Europese landen het homohuwelijk introduceren. Daarmee respecteert het EHRM dat mensen een verschillende mening hebben.
De uitspraak over het homohuwelijk laat zien dat wij in een wereld leven waarin geen ruimte is voor een andere mening over het homohuwelijk. ,,Het Hof dicteert een vonnis en daarna gaan de rechters naar huis. Daarmee ondermijnt het Hof de democratie en het vertrouwen in de rechtstaat”, aldus Santos do Nascimento.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.