Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Gezien het aankomende toeristenseizoen en de huidige gezondheidssituatie in het land, zal Saint Martin voorlopig niet worden onderworpen aan nieuwe maatregelen of beperkingen. Dat heeft préfète déléguée Sylvie Feucher woensdag bekendgemaakt, aldus The Daily Herald.

sxmFeucher reageerde hiermee op de vraag of de tweede lockdown die de president van Frankrijk Emmanuel Macron had aangekondigd, ook gevolgen zou hebben voor Saint Martin. Maar, zo vertelde de préfète déléguée: préfètes in de overzeese gebiedsdelen mochten de maatregelen van Macron aanpassen aan de plaatselijke situatie.
De maatregelen die eerder op Saint Martin werden genomen, zijn echter nog steeds van kracht: bars en restaurants sluiten om middernacht, bijeenkomsten in het openbaar van groepen van meer dan zes personen zijn verboden; bijeenkomsten van meer dan zes personen in voor het publiek toegankelijke instellingen moeten bij de Préfecture worden gemeld; maskers moeten worden gedragen in alle instellingen die open zijn voor het publiek en in de drukste straten; instellingen die publiek ontvangen, moeten de regel van twee meter afstand per persoon handhaven; restaurants kunnen klanten blijven ontvangen zonder het aantal van zes personen per tafel te overschrijden; het dragen van maskers is verplicht voor personeel en klanten; en alle klanten moeten gaan zitten.
Saint Martin heeft 566 bevestigde gevallen sinds begin maart gekend, en tien mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. In de week van 19 tot 25 oktober werden 25 extra gevallen geregistreerd op Saint Martin. De positivity rate (aantal Covid-19-positieve personen per 100.000 inwoners) en positiviteit (aantal Covid-19-positieve personen uit het aantal tests uitgevoerd in een week) zijn afgenomen in vergelijking met voorgaande weken, maar Saint Martin zit nog steeds boven de alarmdrempel.
Twee mensen zijn momenteel in het ziekenhuis opgenomen in het Louis-Constant Fleming Hospital Center en elke week vinden medische evacuaties plaats naar de ziekenhuizen in Guadeloupe en Martinique. Meer dan ooit moeten de inspanningen worden voortgezet, zegt Feucher. ,,De hele bevolking wordt aangemoedigd om privé-evenementen te vermijden. De gemeenschap moet zich ervan bewust zijn dat slecht individueel gedrag een negatieve invloed heeft op de economische toekomst van het eiland. Het permanente doel van de Préfecture sinds het begin van de crisis is de beheersing van de pandemie, het succes van het toeristenseizoen en de heropleving van de lokale economie. Zonder een sterke en verenigde betrokkenheid van ons allemaal, zal het virus blijven circuleren en zich ontwikkelen.”

Ondanks herhaalde oproepen van de Préfecture en de gezondheidsautoriteiten tot individuele verantwoordelijkheid, werden er vorig weekend toch feesten georganiseerd op de stranden. ,,Sommige instellingen blijven de regels van de meerderheid niet respecteren en brengen zo iedereen in gevaar”, sprak de préfète déléguée. ,,Dit onverantwoordelijke gedrag moet stoppen. Er lopen administratieve procedures om de betrokken vestigingen te sluiten.” Feucher waarschuwde tot slot: ,,Elke burger van Saint Martin heeft de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om de epidemie in te dammen door zich te blijven houden aan de maatregelen, het masker te dragen en hun sociale kring te beperken. Als de gezondheidssituatie verslechtert door individueel gedrag, zal er onmiddellijk een lockdownmaatregel worden geïmplementeerd.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.