Van onze redactie
Mexico-Stad - De Mexicaanse politie heeft gisteren de voortvluchtige drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán gearresteerd. Guzmán ontsnapte in juli voor de tweede keer uit de gevangenis en bleef ondanks een massale klopjacht maandenlang uit handen van de politie. ,,Missie volbracht: we hebben hem. Hierbij wil ik het Mexicaanse volk melden dat Joaquín Guzmán is gearresteerd'', schreef de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto op Twitter. ,,Mijn waardering voor de veiligheidsraad van het kabinet is groot voor deze belangrijke belangrijke prestatie voor de rechtsstaat Mexico."
Mariniers konden Guzmán na een vuurgevecht arresteren in het stadje Los Mochis in de provincie Sinaloa in het noordwesten van Mexico. Bij de schietpartij werden vijf bendeleden gedood, zes andere werden aangehouden.
El Chapo is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Onder zijn leiding werd voor miljarden dollars cocaïne, marihuana en methamfetamine de VS binnengesluisd. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.
Guzmán ontsnapte afgelopen zomer via een 1,5 kilometer lange tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlak bij de hoofdstad Mexico-Stad. In 2001 ontsnapte hij ook al uit een gevangenis in Guatemala waar hij sinds 1993 zat. In 2014 werd hij opnieuw opgepakt in de Mexicaanse havenstad Mazatlán.
El Chapo zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar diverse arrestatiebevelen tegen hem lopen. De Amerikaanse drugspolitie DEA prees de Mexicanen gisteren voor de aanhouding.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.