Van onze redactie

Asuncion - In Paraguay zijn duizenden mensen opgeroepen hun huis te verlaten vanwege de aanhoudende zware overstromingen in het land, zo schrijft La Chispa.

In Alberdi, zo’n 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Asuncion, zijn scheuren gesignaleerd in de oeverwallen die de plaats moeten beschermen tegen een overstroming.

Meer dan honderdduizend mensen zijn de afgelopen dagen al geëvacueerd in het grensgebied van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië vanwege overstromingen, veroorzaakt door hevige regenval door El Niño. Paraguay is het zwaarst getroffen land. De Paraguay-rivier, die door Asuncion stroomt, heeft zijn hoogste waterpeil sinds 1992 bereikt. In de hoofdstad alleen al hebben 90.000 mensen hun huizen verlaten. Veel arme families leven in eenvoudige hutjes langs de oevers. Toch weigeren ook veel mensen hun huis te verlaten, zij willen niet vertrekken omdat ze bang zijn dat hun huizen zullen worden leeggeroofd als die onbemand achterblijven.

De regering van Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen in Asuncion en in zeven regio’s van het land. Het is nog niet duidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers de overstromingen tot nu toe hebben geëist. Lokale media berichten over twee mensen die geëlektrocuteerd zouden zijn in hun overstroomde huis.