Van onze redactie
Paramaribo - ,,Als er geen concrete stappen ondernomen worden voor mei 2016, zal de Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF) Suriname aanmerken als land waar er onvoldoende maatregelen zijn getroffen ter opheffing van tekortkomingen op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme.
Onze leden zullen daarbij opgeroepen worden om hun financiële systemen te beschermen tegen dergelijke risico’s uit Suriname”, schrijft de regionale nieuwsorganisatie dutchcaribbeanlegalportal.com.
Ook dreigt de CFATF om het land aan te melden bij de wereldorganisatie voor de bestrijding van witwaspraktijken, aldus De Ware Tijd. Suriname liep in 2014 ook al het risico om op een zwarte lijst geplaatst te worden door de CFATF. Maar het parlement en de regering hadden toen de krachten gebundeld om op de valreep een wet ter ordening van het kapitaalverkeer en de daarbij behorende sanctiewetten goed te keuren om de ‘blacklisting’ te voorkomen.
Ex-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi trok destijds aan de bel. Hij is teleurgesteld over de nieuwe oorwassing van de CFATF: ,,We hebben met vereende krachten toen erger kunnen voorkomen. Maar ik had gelijk gewaarschuwd dat het niet bij wetgeving mocht blijven. Het gaat om de invoering van de wetten waarbij de geldstromen van en naar het land effectief gecontroleerd moeten worden. Daarnaast moet er ook daadwerkelijk worden opgetreden tegen witwaspraktijken. Als deze concrete stappen waren ondernomen, zouden we geen enorme uitstroom van valuta naar buitenlandse rekeningen hebben gehad de afgelopen twee jaar.”
Rabin Parmessar, voorzitter van de parlementaire commissie voor Financiën wijst erop dat er nog altijd een enorme achterstand is in nieuwe en gemoderniseerde wetgeving. Ook de uitvoering laat te wensen over, zegt hij. Volgens hem werkt het ministerie van Financiën met man en macht aan wetgeving en het instellen van controlemechanismen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).