Van onze redactie
Buenos Aires - Mauricio Macri lijkt de Argentijnse presidentsverkiezingen gisteren te hebben gewonnen. Volgens de eerste exitpolls van twee lokale tv-zenders heeft de burgemeester van de hoofdstad Buenos Aires meer stemmen behaald dan Daniel Scioli, van de regerende partij.
Het ging gisteren om de tweede en beslissende ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen. De afgelopen twaalf jaar werd het Zuid-Amerikaanse land geregeerd door het echtpaar Kirchner. Eerst Néstor Carlos Kirchner (2003-2007) en vervolgens diens echtgenote en later weduwe Cristina Fernández de Kirchner.
Zij laat het land achter met een haperende economie: Argentinië is technisch failliet verklaard, de inflatie is torenhoog en er is een chronisch tekort aan dollars. De linkse Daniel Scioli kwam eerder nog als winnaar uit de bus tijdens de eerste ronde op 25 oktober.
Wie de verkiezingen ook wint, een ding is zeker: Argentinië moet veranderen. Hoe ingrijpend het Zuid-Amerikaanse land op de schop moet is de inzet van de strijd om het presidentschap.
De centrumrechtse Mauricio Macri voerde campagne als kandidaat van de verandering. De burgemeester van de stad Buenos Aires hamerde er keer op keer op dat zijn tegenstander medeverantwoordelijk is voor de economische puinhoop die Cristina Kirchner volgens hem heeft achtergelaten.
Hij wil af van de staatsbemoeienissen met de economie, zoals bijvoorbeeld prijsreguleringen. Toch sprak zelfs Macri zich niet uit voor een volledige omwenteling: hij benadrukte tijdens de campagne dat ook hij oog heeft voor de armste Argentijnen, de traditionele aanhang van Cristina Kirchner.
Daniel Scioli, de kandidaat van vertrekkend president Kirchner, wilde geen radicale breuk met het verleden. De gouverneur van de provincie Buenos Aires pleitte voor behoud van Kirchners beleid op hoofdpunten. Hij wilde bijvoorbeeld dat de staat een belangrijke rol blijft spelen in de economie.
Tijdens de campagne benadrukte hij dat de armste Argentijnen er op vooruit zijn gegaan onder Cristina Kirchner en onder haar voorganger en echtgenoot Nestor Kirchner.
Maar ook Scioli erkent de economische problemen van het land en belooft hervormingen. Tijdens de campagne probeerde hij zich zelfs te distantiëren van de huidige regering.
Scioli werd bekend als succesvol sportman. Hij was coureur van supersnelle motorboten. In 1989 verongelukte zijn speedboot en Scioli verloor zijn rechterarm. Desondanks won hij daarna nog allerlei prijzen in het ‘offshore powerboatracen’.
Macri was jarenlang voorzitter van de populaire voetbalclub Boca Juniors, de club van Diego Maradona. Hij is een zakenman uit een rijke familie en miljonair.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).