Van onze redactie
Mexico-Stad - Het aantal Mexicanen dat de Verenigde Staten verlaat is nu hoger dan het aantal Mexicanen dat het land binnenkomt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Center. De uitkomst markeert een keerpunt in een van de grootste migratiestromen naar Amerika van de afgelopen tijd, zo schrijft NRC.
Tussen 2009 en 2014 verlieten iets meer dan een miljoen Mexicanen de VS, inclusief kinderen die in Amerika zijn geboren. In dezelfde periode kwamen 865.000 Mexicanen het land binnen, inclusief illegale immigranten. Dat brengt het aantal Mexicaanse immigranten tussen de twee landen op het laagste punt sinds de jaren negentig.
De meeste Mexicanen verlaten de VS vrijwillig om naar hun familie terug te keren of om zelf een gezin te stichten, volgens het onderzoek. Het leven in de VS zou niet veel beter zijn dan in Mexico.
Daarnaast daalde het aantal illegale immigranten, van 6,9 miljoen in 2007 naar 5,6 miljoen in 2014, de helft van het totale aantal immigranten. In 2014 leefden 11,7 miljoen Mexicanen in de VS. In 2007 waren dat er nog 12,8 miljoen, tot nu toe het hoogtepunt.
De onderzoeksresultaten volgen op de roep van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump om alle ongedocumenteerde immigranten te deporteren. President Barack Obama vindt dat plan echter te kostbaar en on-Amerikaans. Trump wil ook dat de Mexicaanse regering betaalt voor een muur op de Mexicaans-Amerikaanse grens.
Meer dan 16 miljoen Mexicanen zijn in de laatste vijftig jaar naar de VS gemigreerd. Mexico is daarmee het land waaruit de VS de meeste immigranten ontvangt.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).