Van onze redactie
Paramaribo - President Desi Bouterse heeft afgelopen maandag tientallen bloeddonoren onderscheiden in de Ere Orde van de Gele Ster, aldus Starnieuws. De donoren stellen dit zeer op prijs. ,,Voor ons is dit een mijlpaal en het geeft ons een warm gevoel”, deelt Mireille Brunings-Stolz namens de gedecoreerden mee. ,,Dat gevoel hebben we ook wanneer wij bloed hebben afgestaan. De wetenschap dat wij een of meerdere mensenlevens hebben gered is voor ons de stimulans om ons voor te bereiden op de volgende donatie.”
Traditioneel vindt de decoratie van de bloeddonoren plaats in juni. In samenspraak met de commissie Surinaamse Onderscheidingen en het Surinaams Rode Kruis is de ceremonie verplaatst naar de vooravond van Srefidensi. Vijfenzestig donoren zijn door de president benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster. In deze rang hebben de mannen 60 keer bloed afgestaan en de vrouwen 30. Bij de 36 Officieren in de Ere Orde van de Gele Ster hebben de vrouwen 45 keren bloed afgestaan en de mannen 90. Bij de 25 Commandeurs in de Ere Orde van de Gele Ster hebben de mannen 100 keer of meer bloed gedoneerd en de vrouwen 50 keer of meer.
Ray Walton die ook een dankwoord uitbracht, is voor de derde keer gedecoreerd. Hij heeft al meer dan honderd keer bloed gegeven. ,,Het doet ons goed dat we niet vergeten zijn”, merkt hij op. ,,Wij geven bloed met genoegen en het besef dat het een plicht is om zolang de gezondheid het toelaat, bloed te geven.” Bouterse is de donoren heel erkentelijk. Hij merkt op dat meer mensen het voorbeeld van ‘deze liefdesdaad en onbaatzuchtigheid’ moeten overnemen. De overheid moet een bijdrage daartoe leveren: ,,Het gaat hier om een basis menselijke roeping, eigenlijk een goddelijke missie, die broederschap en liefde voor elkaar manifesteert. Het is eigenlijk de plicht van de overheid om bloed geven te stimuleren en de vrijwillige donoren op gepaste wijze te eren.”
Bouterse merkt op dat de decoraties een klein deel uitmaken van de eer die de bloeddonoren toekomt. ,,Wij proberen als mens onze waardering uit te brengen”, geeft hij aan. ,,We proberen u dank te zeggen voor de vele levens die u gered heeft. De echte ‘blesi’ komt van de Schepper voor het werk dat u gedaan heeft in uw leven.” Brunings had graag haar leven lang bloed willen doneren. ,,Helaas kun je dat maar tot een bepaalde leeftijd. Daarom willen wij ons inzetten om jongeren aan te trekken voor dit werk. Het prikje is gauw vergeten, het warm gevoel blijft altijd.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).