Van onze redactie
Rio de Janeiro - In Brazilië zijn reddingswerkers nog steeds op zoek naar tientallen vermisten, nadat twee dammen op een mijnsite donderdag zijn opengebarsten.


Dat veroorzaakte een modderstroom die dorpen en steden tot 80 kilometer ver overspoelde, zo schrijft <I>De Redactie.be<I>
Voorlopig is er zeker één dodelijk slachtoffer te betreuren.
De ramp gebeurde nabij een ijzerertsmijn in de zuidoostelijke regio Minas Gerais. Werknemers waren geplande werkzaamheden aan het uitvoeren op een van de dammen, toen die plots brak. Een enorme moddergolf overspoelde de hele streek stroomafwaarts.
Vooral het stadje Bento Rodrigues werd bijzonder hard getroffen. De materiële schade loopt op tot in de miljoenen.
Vrijdag vonden reddingswerkers het lichaam van een eerste slachtoffer, zaterdagavond werd nog een persoon teruggevonden die hoogstwaarschijnlijk gestorven is in de modderstroom. De dodentol zal wellicht nog oplopen.
Er zijn nog ruim tien burgers en dertien mijnwerkers vermist. Onder de vermisten bevinden zich zeker drie jonge kinderen.
Intussen rijzen er bezorgdheden over mogelijke chemicaliën in het water dat door de dammen werd tegengehouden.
Dat water is afkomstig van de mijnontginning op de site. Inwoners die in contact zijn gekomen met de modder, wordt aangeraden om zich goed af te spoelen. Volgens de uitbater zijn er evenwel geen giftige chemicaliën in het water.
Naar de oorzaak van de ramp wordt nog gezocht. In Brazilië worden al langer vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van de mijnbouw, een van het land belangrijkste economische sectoren.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).