Van onze redactie
Port-au-Prince - Zeven kandidaten voor het presidentschap in Haïti hebben aan de verkiezingsraad CEP gevraagd om een onafhankelijke commissie op te richten. Deze moet zich buigen over onregelmatigheden bij de eerste ronde van de verkiezingen, zo schrijft De Standaard. Ze stuurden hierover een brief naar de voorzitter van CEP.
Volgens hen werd er op 25 oktober ‘massaal fraude’ gepleegd, luidt het opvallend eensgezind.
Ook twee favorieten onder de 54 presidentskandidaten, Jude Célestin en Moïse Jean-Charles, ondertekenden de brief.
De verkiezingsraad was al een onderzoek gestart naar verschillende klachten, maar slechts een kwart werd tot nu ontvankelijk verklaard. Voor de rest ontbreken bewijzen, klinkt het. De zeven presidentskandidaten twijfelen echter aan de onafhankelijkheid van de onderzoekers.
Omwille van de vele klachten werd de bekendmaking van de verkiezingsresultaten met minstens 48 uur uitgesteld. De ondertekenaars van de brief vragen echter meer tijd: volgens hen zou een onafhankelijke commissie minstens veertien dagen nodig hebben om alle klachten te onderzoeken.
De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is voorzien voor 27 december.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).