Van onze redactie
Guatemala-Stad - Een voormalig televisiester met geen enkele bestuurlijke ervaring heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala gewonnen, schrijft La Chispa. Jimmy Morales haalde meer dan het dubbele aantal stemmen dan zijn tegenstandster, de ex-first lady Sandra Torres.
Morales haalde 67,4 procent van de stemmen tegen Torres 32,6 procent. Torres erkende haar nederlaag toen het grote verschil bekend werd. Torres wordt door veel Guatemalteken gezien als behorend tot de impopulaire politieke elite van het land. Morales (46) beschrijft zichzelf als ‘een gewone man’.
Morales voerde zijn campagne met de belofte de corruptie te zullen bestrijden. Dit nadat president Otto Pérez Molina vorige maand is afgetreden en is gearresteerd op verdenking van corruptie. 
Hij omschreef zijn overwinning als ‘een moedige stem, een stem vol van hoop, een stem die een eind wil maken aan corruptie’. Hij voegde eraan toe: ,,Ik heb geen super krachten en evenmin beschik ik over magie, maar mijn hart zwelt van liefde voor dit land en samen zullen we voor het land strijden.”
Er staat Morales een zware taak te wachten, want zijn partij FCV heeft maar 11 van de 158 zetels in het volgende parlement.