Van onze redactie
Brussel - Amnesty International eist een onderzoek naar de cholera-epidemie die duizenden slachtoffers heeft geëist op Haïti. De ziekte brak vijf jaar geleden uit door toedoen van de Verenigde Naties, en veroorzaakt nog steeds nieuwe besmettingen, aldus IPS.
Volgens de mensenrechtenorganisatie wachten duizenden slachtoffers nog op een effectieve medische behandeling en compensatie. ,,De VN moeten niet wegkijken van het menselijk lijden dat ze veroorzaakt hebben. Het opzetten van algemene gezondheidsprogramma's en campagnes voor betere hygiëne en sanitaire voorzieningen is belangrijk, maar niet voldoende. Wat nodig is, is een goed onderzoek naar de volle omvang van de schade en een gedetailleerd plan om de slachtoffers van de ziekte en familieleden van overledenen te helpen”, zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty.
Meer dan negenduizend mensen overleden aan cholera tussen oktober 2010 en augustus 2015. Honderdduizenden mensen kregen te maken met de gevolgen van de ziekte. De meeste slachtoffers vielen onder armen en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Uit diverse wetenschappelijke rapporten blijkt dat geïnfecteerde VN-medewerkers uit Nepal de ziekte verspreid hebben. Die brak uit na de verwoestende aardbeving die het land trof in 2010.
Verwaarlozing van sanitaire voorzieningen en gebrekkige afvalverwerking door de VN droegen ook bij aan de cholera-uitbraak, stelt Amnesty. De Verenigde Naties ontkenden aanvankelijk betrokkenheid bij de cholera-uitbraak. In 2011 verscheen een VN-rapport waarin werd gesteld dat een verband tussen Nepalese blauwhelmen en de epidemie niet kon worden aangetoond. Wel zou de besmettingshaard gelokaliseerd zijn vlakbij het kamp van de Nepalezen. Ook zou het type cholera afkomstig zijn uit Azië.
Op Haïti waren al honderd jaar lang geen cholera-uitbraken meer gerapporteerd, tot de bewuste uitbraak in 2010.
Amnesty heeft onlangs een brief verstuurd aan secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon met het dringende verzoek om de claims van slachtoffers op onafhankelijke wijze te laten beoordelen. Ook zouden er verdere stappen gezet moeten worden om de cholera-epidemie onder controle te krijgen. De ziekte eist vijf jaar na de uitbraak nog steeds slachtoffers.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.