Van onze redactie
New York - Normale relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn pas mogelijk als Washington de sancties tegen het buurland opheft. Dat heeft de Cubaanse president Rául Castro maandag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
De VS moeten de militaire basis Guantanamo teruggeven en stoppen met anticommunistische radio- en televisieboodschappen die naar het eiland worden gestuurd. ,,Nu de diplomatieke banden zijn hersteld, kunnen genormaliseerde verhoudingen alleen worden bereikt door een einde van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba”, zei Castro. De Cubaanse president had daarnaast kritiek op de wijze waarop Europa omgaat met de vluchtelingencrisis. ,,De EU moet onmiddellijk de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de crisis die zij zelf ontketend heeft. De stroom vluchtelingen is een direct gevolg van de destabilisatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die is veroorzaakt door de Navo en andere staten.”
Opmerkelijk was dat niet de Amerikaanse president Barack Obama en VN-chef Ban Ki-moon het grootste applaus kregen tijdens de Algemene Vergadering. De meeste lof ging uit naar de 84-jarige Castro. De aanwezige afgevaardigden klapten meer dan twee minuten voor de Cubaanse president. Vooral de Zuid-Amerikaanse vertegenwoordigers applaudisseerden enthousiast.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.