Van onze redactie
New York - Normale relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn pas mogelijk als Washington de sancties tegen het buurland opheft. Dat heeft de Cubaanse president Rául Castro maandag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
De VS moeten de militaire basis Guantanamo teruggeven en stoppen met anticommunistische radio- en televisieboodschappen die naar het eiland worden gestuurd. ,,Nu de diplomatieke banden zijn hersteld, kunnen genormaliseerde verhoudingen alleen worden bereikt door een einde van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba”, zei Castro. De Cubaanse president had daarnaast kritiek op de wijze waarop Europa omgaat met de vluchtelingencrisis. ,,De EU moet onmiddellijk de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de crisis die zij zelf ontketend heeft. De stroom vluchtelingen is een direct gevolg van de destabilisatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die is veroorzaakt door de Navo en andere staten.”
Opmerkelijk was dat niet de Amerikaanse president Barack Obama en VN-chef Ban Ki-moon het grootste applaus kregen tijdens de Algemene Vergadering. De meeste lof ging uit naar de 84-jarige Castro. De aanwezige afgevaardigden klapten meer dan twee minuten voor de Cubaanse president. Vooral de Zuid-Amerikaanse vertegenwoordigers applaudisseerden enthousiast.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).