Van onze redactie

Cayenne/Caracas - Guyana en Venezuela zijn overeengekomen om hun diplomatieke banden te herstellen. Ze zullen hun respectieve ambassadeurs opnieuw naar elkaars land sturen, ondanks een aanhoudend grensconflict. De Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn Guyanese ambtgenoot David Granger, hebben elkaar in New York ontmoet voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

De spanningen tussen de twee buurlanden zijn dit jaar gestegen, toen Venezuela eiste dat Guyana zou stoppen met olie-exploraties in een omstreden gebied. Het geschil gaat terug tot een uitspraak in 1899, waarvan Venezuela zegt dat die oneerlijk is.

Het conflict concentreert zich op de westelijke Essequibo-regio die rijk is aan mineralen. Het gebied beslaat ongeveer 40 procent van het grondgebied van de Guyana’s. Een internationaal tribunaal heeft in 1899 geoordeeld dat het gebied deel uitmaakt van Guyana, dat op dat moment een Britse kolonie was. Venezuela weigert die uitspraak te aanvaarden en stelt dat het gebied nog steeds betwist is.

In mei maakte de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil bekend dat hij ‘een belangrijke olie-ontdekking’ had gedaan in de wateren van het betwist gebied. ExxonMobil heeft een vergunning van de Guyanese overheid om in dat gebied te zoeken naar olie. Venezuela eiste daarop dat de exploratie zou worden gestopt en beschuldigde Exxon ervan de strijd tussen de twee Zuid-Amerikaanse buurlanden aan te wakkeren.
Caracas heeft in juli zijn ambassadeur teruggeroepen en heeft eerder deze maand geweigerd de door Guyana genomineerde ambassadeur voor Venezuela te aanvaarden. Zondag zei president Maduro dat Venezuela zijn ambassadeur ‘onmiddellijk’ naar Georgetown zou sturen en de Guyanese nominatie zou accepteren.
Maduro beschreef zijn ontmoeting met president Granger als ‘complex, gespannen en moeilijk’, maar benadrukte dat Venezuela ‘geen imperialistisch land’ is en dat hij de ‘broederlijke relaties’ met de oostelijke buren wilde te herstellen. President Granger bedankte de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon voor het bemiddelen bij de bijeenkomst, waarop hij zei dat ‘beide partijen de gelegenheid geboden kregen om hun individuele posities uit te leggen’.

Het Guyanese staatshoofd heeft Venezuela vorige week beschuldigd van het uitvoeren van ‘buitengewone escalatie van Venezolaanse militaire activiteiten’ in de buurt van het betwiste gebied.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).