Van onze redactie
Caracas - Venezuela vormt een troepenmacht in de buurt van de grens met Guyana. Dat heeft de Guyanese president David Granger gisteren gezegd, zo schrijft Starnieuws.
,,We hebben onlangs berichten ontvangen dat Venezuela bezig is een buitengewone militaire troepenmacht te vormen in het oosten van Venezuela, dat is het westen van Guyana. Die bewegingen lijken de territoriale verdediging van Guyana te beïnvloeden”, zei hij tegen verslaggevers. Granger en topbeveiligingsambtenaren zijn gisteren bijeengekomen om een reactie voor te bereiden. Op een vraag hoe overtuigd hij was dat de opbouw van zeeschepen en verschillende grondtroepen in de buurt van de grens tussen de twee landen iets te maken heeft met de controverse over het Essequibo-grensgeschil, antwoordt Granger: ,,Ik ben in mijn vorig beroep vertrouwd geraakt met Venezolaanse gedragingen. En wat we in de loop van de maand september hebben gemerkt, is een buitengewone escalatie van Venezolaanse militaire activiteiten in het oosten van Caracas.” De Guyanese president is een gepensioneerde brigadier van de Guyanese Defensiemacht.
Granger benadrukte dat de militaire opbouw ‘abnormaal’ is. Samen met zijn defensie en veiligheidsambtenaren heeft hij vergaderd over hoe het hardnekkig ‘agressief’ en ‘vijandig’ gedrag van Venezuela jegens Guyana aan te pakken. ,,We hebben het gevoel dat Venezuela een gevaarlijke koers volgt, en niet zoekt naar een vreedzame oplossing van de zaak. Venezuela lijkt een zeer beledigende en agressieve koers te kiezen”, voegde hij eraan toe. Het Guyanese staatshoofd heeft aangegeven dat hij de aanspraak die Venezuela meent te maken op het mineraal en bosrijke gebied Essequibo, zal aankaarten in zijn toespraak tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties volgende week. Hij zal de kwestie ook in bilaterale gesprekken aanhalen met andere wereldleiders. Met het andere buurland Colombia is Venezuela na een maand van grensconflicten overeengekomen, om de grenzen tussen de twee landen die vanaf 19 augustus waren gesloten, geleidelijk te heropenen. Venezuela had de grenzen gesloten om een grootscheepse anti-smokkel actie te voeren.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).