‘Brein’ achter verdwijning studenten Mexico opgepakt
Van onze redactie
Mexico-Stad - In Mexico is een leider van een drugskartel gearresteerd die het brein achter de verdwijning van 43 studenten zou zijn. De 36-jarige Gildardo López Astudillo werd woensdag opgepakt in de stad Taxco. Hij wordt verdacht van drugshandel, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie.
López Astudillo zou tot een bende behoren die actief is in de stad Iguala. Daar verdwenen in september vorig jaar 43 studenten na een bloedige confrontatie met de politie. Volgens de Mexicaanse regering leverden de agenten hen uit aan de bende van López Astudillo. Daarna zouden de studenten zijn vermoord, waarna hun lichamen op een vuilnisbelt zijn verbrand.
,,De autoriteiten zeggen dat López Astudillo de directe verantwoordelijkheid heeft voor de ontvoering en verbranding”, zegt correspondent Cees Zoon.
Eerder deze maand haalde een onafhankelijke groep van onderzoekers deze lezing onderuit. Volgens de internationale experts is het onmogelijk om zo veel lichamen op een vuilnisbelt te verbranden. Van twee van de 43 verdwenen studenten zijn botresten teruggevonden. Zoon: ,,Maar de Mexicaanse regering blijft van mening dat hun verhaal juist is.”
Volgens Zoon is López Astudillo aangewezen door verdachten die al eerder zijn opgepakt. ,,Maar er zijn twijfels over de betrouwbaarheid van die verklaringen, omdat ze bij de verhoren mogelijk zijn gemarteld.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).