VALPARAISO (ANP/RTR) - Chili is woensdagavond (lokale tijd) getroffen door een aardbeving. Een beving met een kracht van 8,4 (aanvankelijk werd 8,3 gegeven) werd voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land waargenomen. Het epicentrum lag ten westen van Illapel, ongeveer 170 kilometer ten noorden van de havenstad Valparaiso, aldus het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau (USGS).

Het natuurgeweld heeft een eerste leven geëist. De burgemeester van Illapel heeft gezegd dat een van zijn inwoners is gedood toen een muur instortte. Vijftien anderen zouden gewond zijn geraakt.

Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de kust van Chili en Peru. De regeringen van die landen hebben bewoners opgeroepen om de kuststrook te verlaten. De eerste golven als gevolg van de beving hebben de kustlijn van Chili inmiddels bereikt. Over de grootte daarvan en de impact is nog niets bekend. Ook de Amerikaanse staat en eilandengroep Hawaii moet rekening houden met vloedgolven.

Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

Een getuige meldde dat gebouwen in Santiago (enkele honderden kilometers verderop) trilden. Er werden zeker twee naschokken gevoeld met een kracht van 6,2 en 6,4. De aardbeving werd tot in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gevoeld.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).