Van onze redactie
Caracas - De president van Venezuela heeft geen schooldiploma, maar kan dankzij de Bolivariaanse Universiteit van Venezuela (UBV) nu wel dr. Nicolás Maduro worden genoemd. Dat schrijft Express.be.

Deze universiteit werd gesticht door Maduro’s voorganger Hugo Chávez en de Raad van Bestuur heeft beslist dat Maduro de hoogste academische titel (doctor honoris causa) moet worden toegekend op basis van ‘het leiderschap dat hij heeft gedemonstreerd in zijn strijd tegen het imperialisme’.
Zo’n eredoctoraat wordt normaal verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat daarover verslag is gedaan in een proefschrift. Soms wordt het ook toegekend voor niet-academische prestaties, bijvoorbeeld op maatschappelijk gebied of in de politiek.
Maduro’s doctoraat wordt hem verleend op het moment dat zijn land in een diepe crisis verkeert. Analisten schatten dat de Venezolaanse economie dit jaar met zeven procent zal krimpen. Schaarste is de norm geworden in het land dat de belangrijkste oliereserves ter wereld herbergt: toiletpapier, melk, kip, zeep... het zijn maar enkele van de lange lijst met producten waarvoor mensen elke dag opnieuw urenlang in de rij staan.
Met een inflatie van tachtig procent legde Venezuela onlangs nog beslag op de eerste plaats in de rangschikking van slechtste economieën ter wereld: ,,De dramatische daling van de olieprijzen heeft voor een brede waaier problemen gezorgd in het land, dat eerder al geconfronteerd werd met een tekort aan basisgoederen”, schreef Bloomberg Business News.
Dat de UBV die titel uitreikt aan Maduro - een buschauffeur/vakbondsman, die het tot vertrouwenspersoon van Chávez bracht - mag niet verbazen, want het is geen onafhankelijke universiteit, maar een orgaan dat ten dienste staat van de revolutie, niet ten dienste van kennis en wetenschap. Academische prestaties zijn dus van minder belang dan trouw aan de revolutie.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).