Van onze redactie
Rio de Janeiro - De Braziliaanse minister van Financiën, Joaquim Levy, heeft aangedrongen bij de senaat om de goedkeuring van de bezuinigingsmaatregelen van de regering te bespoedigen, aldus La Chispa. Brazilië moet haar aanzienlijke begrotingstekort ‘nu meteen’ aanpakken om zo verdere gevolgen voor de economie en ‘afstraffingen van de markten’ te voorkomen, aldus Levy.
Brazilië loopt het risico haar huidige ‘investment-grade’ notering kwijt te raken, dat de betrouwbaarheid van een land aanduidt op de internationale markt. Dit zou volgens Levy ‘ernstige gevolgen’ hebben voor de economie. De werkloosheid zou stijgen en bedrijven zouden minder gemakkelijk investeerders kunnen vinden.
De bezuinigingsmaatregelen van de regering behelzen een flinke terugloop van overheidsinvesteringen en het korten van subsidies voor verschillende sectoren. Op deze manier probeert de overheid obstakels voor investeerders weg te nemen. Ook wil de regering verschillende grote bouwprojecten die door de overheid betaald worden gaan veilen onder grote bedrijven.
Het hoofddoel van de bezuinigingen, aldus Levy, is het behoud van sociale programma's en de werkgelegenheid. Ook probeert de overheid de scheiding tussen arm en rijk minder groot te maken.