Door Luigi Faneyte

Dat de Landsverordening op de Kansspelen (LOK) is aangenomen is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land. Niemand is tegen hervorming, maar met deze stap hebben wij de controle over onze eigen markt in handen gelegd van een groepje ‘Maltese investeerders’, terwijl we niet eens weten wie ze zijn en wat hen door minister Silvania is beloofd. We hebben slechts vage beloften gehoord dat deze stap werkgelegenheid en inkomsten voor ons land zal opleveren, maar minister Javier Silvania (MFK) heeft tot op heden geen plan van aanpak gepresenteerd over hoe dit voor de ‘Yu di Kòrsou’ banen zal opleveren. Bovendien is het onzeker of de te verwachten zeer hoge kosten het land niet juist een enorme financiële strop zullen bezorgen. Men moest en zou de wet doordrukken. Ik heb de Staten opgeroepen om ten minste de andere landen en de centrale banken binnen het Koninkrijk de kans te geven zich over het spontane aannemen van crypto’s door ons land uit te spreken. Maar het was vergeefs. De Gaming Control Board is ‘Not in Control’. Onder de LOK wordt de Gaming Control Board (GCB) omgevormd tot de Curaçao Gaming Authority (CGA). Dit is een zeer kostbaar proces, waarvoor de onderliggende regelgeving nog niet is ontworpen en nauwelijks personeel is aangenomen. Toch wordt de GCB nu al belast met toezicht en regulering, terwijl er in rap tempo vergunningen worden uitgegeven. Het blijkt dat de GCB haar taken niet naar behoren kan uitvoeren. Dit blijkt uit de vele rechtszaken, faillissementen en klachten van spelers en operators, die zich nu rechtstreeks bij mij melden.

Het aantal klachten is explosief gestegen. Spelers melden illegale praktijken en verliezen grote sommen geld, terwijl operators klagen over een gebrek aan duidelijke richtlijnen en geen gehoor krijgen bij de GCB. Hoe kan een instantie die nu al niet functioneert, zonder regels, procedures of personeel, plotseling toezicht houden op honderden vergunningen en complexe geldstromen?

De LOK heeft in de praktijk meer weg van een witwaswet dan van een reguleringsinstrument. Ondanks het ontbreken van een wettelijke basis accepteert de GCB namens de overheid al betalingen in crypto. Zowel de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten als de Nederlandsche Bank hebben uitdrukkelijk gewaarschuwd dat overheden zonder solide juridische basis geen crypto’s mogen aannemen. De GCB heeft geen controle over de stroom van cryptoassets, en toezicht ontbreekt volledig.

Curaçao zal definitief in de greep van de georganiseerde misdaad gebracht worden. Het accepteren van crypto’s zonder regels heeft een aanzuigende werking en kan desastreus zijn voor het land. De financiële en juridische risico’s van de LOK reiken verder dan Curaçao. Het imago van het Koninkrijk der Nederlanden als betrouwbare speler in het internationale financiële systeem komt hiermee op het spel te staan. Curaçao loopt het risico op de zwarte lijst van de FATF (Financial Action Task Force) te belanden, met alle economische gevolgen van dien.

Landen op de zwarte lijst hebben volgens de FATF onvoldoende wetgeving en gebrek aan samenwerking. Als Curaçao op die lijst belandt, zullen internationale financiële instellingen het land definitief mijden.


Faneyte is lid van de oppositiepartij PAR, maar treedt in dezen voornamelijk op als, zoals hij het zelf noemt, ‘vooraanstaand financieel forensisch onderzoeker gevestigd op Curaçao’.

ADOpinie 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.