Door Vanessa Marcha
De Landelijke Vereniging van Medisch Specialisten in Dienstverband Curaçao (LVMPiDC) vindt het belangrijk om helderheid te verschaffen over de impact van de Landsverordening normering topinkomens (LNT) voor de zorg op Curaçao. Invoering van LNT is geen besparing voor Curaçao, maar leidt juist tot een tekort aan medische experts en meer behandelingen in het buitenland.
Huidige discussies over salaris en wachttijden leiden de aandacht af van de werkelijke problemen waar de zorg mee kampt: gebrek aan personeel, gebrek aan tijd voor de patiënt, en het verlies aan autonomie van de medisch specialist in CMC door verregaande bureaucratisering.F04 OPINIE LNT
Zoals bekend is het van oudsher een uitdaging gebleken om de vacatures voor medisch specialisten op Curaçao in te vullen. De voorkeur en het streven was altijd om dit te doen met een diverse groep top-professionals die de samenleving weerspiegelt, en daarom ook landskinderen die naast de liefde voor hun gemeenschap ook de taal beheersen en de lokale cultuur begrijpen.
De LVMPiDC juicht het streven naar continuïteit en kwaliteit van zorg op Curaçao toe. Echter, het gaat ons in de eerste plaats om het belang van de mens: de patiënt. Om talentvolle specialisten aan te kunnen trekken moeten we hen rust en vertrouwen kunnen aanbieden en het financieel aantrekkelijk houden zodat we met andere eilanden/landen kunnen concurreren. Dit is cruciaal voor de toekomst van zorg op Curaçao.
Momenteel werken de medisch specialisten al ruimschoots meer dan hun contractuele arbeidsuren om het Land Curaçao 24 uur van zorg te voorzien. Onder de LNT-norm zal 2/3 van de huidige medisch specialisten in loondienst een achteruitgang in loon ervaren en zullen conform de contractuele arbeidsuren juist meer specialisten nodig zijn om de gepaste zorg te bieden aan de patiënt. Door salarisverlagingen zullen specialisten vertrekken, hetgeen zal leiden tot een tekort aan medische experts. Dit leidt tot hogere kosten door het uitbesteden van behandelingen naar het buitenland en minder inkomsten uit regionale zorg.
LVMPiDC vreest dat landskinderen die na een opleiding van gemiddeld 15 jaar overwegen terug te keren naar Curaçao, het zekere voor het onzekere zullen nemen en voorgoed in het buitenland zullen blijven. Het is moeilijk de omvang van de schade als gevolg van LNT te omschrijven, maar door de huidige intenties dreigt het verlies van een generatie jonge talentvolle gedreven medici.
Op 19 december 2022 is de Landsverordening normering topinkomens Curaçao, kort gezegd de LNT, gepubliceerd en hiermee in werking getreden. Deze wet heeft als doel de bezoldiging van topfunctionarissen, medewerkers en adviseurs van de overheid en overheidsgelieerde entiteiten te maximeren. Alhoewel het nimmer de bedoeling is geweest dat medisch specialisten op Curaçao onder de paraplu van LNT zouden vallen, is dit wel gebeurd voor de medisch specialisten in loondienst van het CMC.
Dit om de simpele reden dat het CMC, oftewel HNO Transitie en Exploitatie nv achteraf als overheidsgelieerde entiteit werd beschouwd en op de Bijlage # 3 bij de LNT vermeld staat. De medisch specialisten in loondienst van het CMC hebben mede daardoor krachtig geprotesteerd tegen het feit dat de LNT op hen van toepassing werd verklaard achteraf (!) en hierbij onder meer gewezen op de willekeur bij het laten gelden van de LNT voor het CMC, maar dan weer niet het Advent Ziekenhuis en de perifere specialistenpraktijken.
LVMPiDC heeft samen met het CMC een kort geding tegen de overheid geëntameerd met het verzoek om bij voorlopige voorziening de vermelding van het CMC op voornoemde Bijlage # 3 buiten werking te stellen, dan wel de toepasselijkheid van de LNT op de medisch specialisten in loondienst achterwege te laten. Dit verzoek is door de kortgedingrechter afgewezen. Niet overtuigd door de overwegingen van het gerecht heeft de loondienstvereniging vervolgens hoger beroep ingesteld tegen dit kort geding-vonnis.
Tegelijkertijd heeft LVMPiDC de minister van GMN benaderd met het verzoek de wettelijke mogelijkheid te exploreren om de doorwerking van LNT op de salarissen van de loondienstspecialisten te minimaliseren.
De werkgroep heeft sedert instelling frequent vergaderd, waarbij standpunten over en weer zijn uitgewisseld en namens de loondienstspecialisten diverse documenten zijn opgesteld. Binnen de werkgroep werden gelijktijdig twee trajecten bewandeld. Het eerste was het onderzoeken van de mogelijkheid om de medisch specialisten in een coöperatie werkzaam te laten zijn en vanuit deze coöperatie zorg te bieden aan de patiënt. Het directe en positieve resultaat hiervan zal zijn dat de zorgkosten beheersbaar worden en de kwaliteit gewaarborgd wordt. Het tweede voorstel vanuit de overheid was om op grond van artikel 4 LNT de salariëring van medisch specialisten op te trekken tot 130 procent van de maximale bezoldiging.
Het standpunt van LVMPiDC met betrekking tot LNT blijft ongewijzigd. 'Wij zijn het niet eens met de LNT'. Onze deelname aan de werkgroep met de minister toont aan dat wij onder alle omstandigheden inspraak willen behouden op alle facetten van de door ons geleverde zorg. LVMPiDC zal zich blijven inzetten in het belang van de patiënt.

De auteur van deze opinie, Vanessa Marcha, is voorzitter van de LVMPiDC. Zij bood deze bijdrage gisteren aan het Antilliaans Dagblad aan voor publicatie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.