In april 2013 zijn we op Curaçao komen wonen. Ons nieuwe huis was bijna klaar en al onze spullen in een container onderweg. Al snel kregen we contact met DutchDurables en lieten ons informeren over de aanschaf van zonnepanelen. Zelf voorzien in onze energiebehoefte sprak ons wel aan. Ook de gunstige terugleveringsvoorwaarden maakten een investering interessant.
F06 OPINIE Zonnepanelen 2De hele installatie was binnen enkele dagen geinstalleerd en werkte naar tevredenheid. De keuring verliep soepel. Dagelijks konden we via een bluetooth-verbinding zien hoeveel de 24 panelen produceerden.
Het duurde nog wel drie maanden voordat ook de terugleverovereenkomst door Aqualectra was ondertekend. We hadden echter overdag al gratis stroom. In juli 2013 was alles rond.
De terugleveringsvoorwaarden en prijzen waren simpel. De prijs van de geleverde en terruggeleverde kilowatts was gelijk, dus we betaalden alleen voor het surplus. De afrekening zou aan het eind van het jaar plaatsvinden. Al snel bleek dat we overdag ongeveer evenveel terugleverden aan het net als we ’s avonds en ’s nachts verbruikten.
Door de aanleg van een zwembad leek het ons verstandig om nog acht panelen bij te plaatsen, zodat het energieverbruik van de zwembadpomp ook gecompenseerd werd.

Terugverdienregeling
Helaas kwam er op 1 januari 2015 een nieuwe terugverdienregeling. De overheid veranderde de voorwaarden en introduceerde een zonnetax. De compensatie van de teruggeleverde kWh’s werd gefixeerd op naf 0,24 ongeacht de prijs van een kilowatt geleverde stroom door Aqualectra (op dat moment naf 0,66) en een tax van 92,16 gulden per maand voor het hebben van zonnepanelen. De nieuwe regeling maakte dat niemand meer investeerde in nieuwe zonnepanelen en een hele nieuwe bedrijfstak (negen bedrijven met tientallen werknemers) was plotsklaps verdwenen. Hierdoor eindigde ook de garantieperiode van onze panelen, immers de leverancier/installateur was failliet.
Later is de zonnetax gehalveerd en is nu 46,08 gulden per maand

Balans
We zijn nu 5,5 jaar later en ik heb de belans opgemaakt. De installatie draait nu 5,5 jaar en heeft in totaal 66.000 kVA geproduceerd (gemiddeld 1.000 kwh/mnd). Hiervan is in totaal 46.510 kilowatt teruggeleverd aan Aqualectra (gemiddeld 705 kVA/mnd). In deze periode hebben we in avond en nacht 42.387 kVA geleverd gekregen van Aqualectra.

Rendement
Wat is nu het rendement op onze investering en wat heeft de overheid ‘verdiend’ aan onze investering? De totale installatie heeft 36.500 gulden gekost (materiaal en installatiekosten). Hier heeft de overheid direct van geprofiteerd, te weten 5.616 gulden opbrengst invoerrechten (10,5-27%) en 1.585 gulden OB (6%).
In totaal hebben we tot nu toe pas 25.686 gulden terug (70%) van onze oorspronkelijke investering. We hebben overdag geen stroom gekocht. Dit scheelt 11.829 gulden en we hebben voor 13.860 gulden aan netto-opbrengsten (geleverde stroom minus de zonnetax). Hiervoor wonen we wel in een energieneutrale woning.

Voordelen overheid
De overheid (Aqualectra) is echter spekkoper. Terwijl ze geen enkele investering heeft gedaan, heeft ze initieel 7.201 gulden geïncasseerd aan invoerrechten en OB. Daarnaast hebben we tot nu toe 2.640 gulden aan zonnetax betaald en heeft Aqualectra 16.600 gulden verdiend aan het doorverkopen van de door ons aan het net geleverde stroom. In totaal hebben de overheid en Aqualectra netto 26.441 gulden verdiend aan onze investering in 5,5 jaar.
Nog even wat aanvullende informatie. Op basis van de oude regeling zou de terugverdientijd 60,14 maanden (5,01 jaar) zijn geweest. Met de introductie van de nieuwe regeling zal onze investering pas na 93,78 maanden (7,81 jaar) terugverdiend zijn. In de berekening is de rentecomponent weggelaten.
Doordat we de eerste 18 maanden gebruik hebben kunnen maken van de oude regeling is de terugverdientijd nog te overzien (de installatie moet het nog wel ruim twee jaar blijven doen).
Voor nieuwe investeerders is de aanschaf van zonnepanelen op Curaçao op dit moment niet rendabel. De terugverdientijd met de bestaande regeling loopt al snel op tot 14 jaar. Alternatief is om volledig off-grid te gaan en gebruik te gaan maken van Powerwalls en battery packs.
Wil de overheid het gebruik van zonnepanelen stimuleren, zal de terugverdienregeling moeten veranderen, te weten:
- De invoerrechten op batterijen, omvormers en zonnepanelen moet omlaag of verdwijnen (het huidig tarief is 10,5-27% voor de verschillende componenten).
- De zonnetax moet worden afgeschaft.
- De compensatie voor geleverde stroom aan Aqualectra moet gekoppeld worden aan de verkoopprijs van stroom door Aqualectra. Het is logisch dat Aqualectra, in verband met het beheer van de infrastructuur, minder betaalt voor teruggeleverde stroom dan het eigen leveringstarief. Aqualectra zou een vast bedrag (bijvoorbeeld naf 0,10/kVA) voor het beheer van de infrastruur in mindering kunnen brengen. Het beheer is immers niet afhankelijk van de marktontwikkeling. Het terugleveringstarief is nu een vast tarief ongeacht de marktontwikkeling/olieprijs.
Het tekenen van de terugleveringsovereenkomst door Aqualectra moet binnen een redelijke termijn (twee tot vier weken) plaatsvinden. Het keuren van een ontwerp en installatie moet binnen een redelijke termijn (twee tot vier weken) plaatsvinden. Het beleid voor energie moet voor een lange periode (10 tot 20 jaar) in de wet verankerd worden, zodat leveranciers meer zekerheid hebben. Hierdoor kunnen investeerders zeker zijn dat er een garantieregeling is.
De overheid zou samen met de hypotheekverstrekkers en Aqualectra de installatie van zonnepanelen bij de bouw van een nieuw huis moeten stimuleren, zodat steeds meer woningen klimaatneutraal worden. Ook kunnen in nieuwe wijken energie-coöperaties gevormd worden met een gezamenlijk eigendom en vruchtgebruik.

Alex Wit, Curaçao

Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van het artikel ‘100% zonne-energie op Curaçao’ van Runy Calmera.

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.