Door Sandra Korstjens
Met stijgende verbazing las ik afgelopen weekend in het Antilliaans Dagblad het artikel ‘Geen kinderen in illegalenbarakken SDKK’. In een directe reactie op mijn reportage voor RTL Nieuws stelt directeur Urny Floran van het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) dat er geen kinderen in de barakken zitten opgesloten. Een bijzondere reactie, want de kijkers die mijn reportage hebben gezien, weten dat ik nergens beweer dat er kinderen in de barakken worden vastgehouden.
Integendeel, mijn reportage gaat juist over het feit dat ongedocumenteerde kinderen van hun ouders worden gescheiden op het moment dat de ouders worden opgepakt. De kinderen worden op dat moment tijdelijk, meestal enkele dagen, naar een kindertehuis of pleeggezin gebracht. Op het moment van uitzetting worden ze weer herenigd met hun ouders.
Woordvoerder Imro Zwerwer van het Korps Politie Curaçao lijkt van deze gang van zaken niets te weten. In het artikel in het Antilliaans Dagblad wordt hij als volgt geciteerd: ,,Ik heb navraag gedaan bij de collega’s van Vreemdelingentoezicht en Grensbewaking en zij weten van geen enkel geval van een kind dat eventueel met zijn of haar moeder illegaal is binnengekomen. Er is dus ook geen sprake van dat ouders en hun kinderen van elkaar gescheiden worden. We hebben ook geen idee waar dit soort verhalen vandaan komt.”
Dat kan ik hem best vertellen: van zijn eigen baas. Minister van Justitie Quincy Girigorie bevestigde de huidige gang van zaken namelijk in een interview met mij op zijn kantoor op zaterdag 8 september. De minister vertelde me toen: ,,Kinderen worden ondergebracht bij een pleegfamilie en op het moment dat ouders gerepatrieerd worden, vliegen de kinderen samen met ouders terug.” Op mijn vraag of dat regelmatig voorkomt, antwoordde hij: ,,Regelmatig zou ik niet kunnen zeggen, maar wel vaak. Ik maak een verschil omdat het niet wekelijks voorkomt. Maar het kan wel dat het vier, vijf keer per jaar gebeurt.” De minister heeft de kinderen van Natalia Sabeedra, de Venezolaanse moeder die ik voor mijn reportage sprak, zelfs persoonlijk ontmoet.
Dat de toestroom van ongedocumenteerde Venezolanen naar Curaçao geen gemakkelijk probleem is, is denk ik voor iedereen duidelijk. Minister Girigorie gaf aan dat het vanwege financiële en praktische omstandigheden lastig is om een goede plek te vinden om gezinnen op te vangen. Toch hoop ik dat dit probleem de prioriteit krijgt die het verdient. Het ontkennen van de huidige gang van zaken helpt daar uiteraard niet bij.
Sandra Korstjens is Latijns-Amerika correspondent voor het RTL Nieuws. Onlangs verscheen van haar de reportage Curaçao schendt mensenrechten asielzoekers uit Venezuela: ‘Bewakers behandelen ons als dieren’