Door Michele Meyer
Ze zijn de grootste hardware store op het eiland. En zij, werkneemster, is hun ‘tool-connaisseur’. Ze weet alles over de nieuwste gereedschappen en de klanten lopen weg met haar. Althans, dat was altijd zo, tot een half jaar geleden het enthousiasme afnam. Ze haalt haar deadlines en targets niet, haar ziekteverzuim is bovenmatig hoog en ondanks verschillende gesprekken en zelfs na het aanbieden van verschillende cursussen, is er geen verbetering.
Tijdens het laatste functioneringsgesprek met de HR-manager is openhartig met haar gesproken over haar rol binnen de organisatie. De doelen van de organisatie zijn weer in kaart gebracht en daar waar zij meer zou kunnen betekenen, is ook verduidelijkt. De manager human resources had het idee dat het gesprek goed verliep. Toen kwam het er allemaal uit: thuis is het één grote puinhoop. Haar echtgenoot heeft het huis verlaten, de echtscheidingspapieren liggen al op de mat. Met de verschillende verzoeken die haar bijna-ex-echtgenoot aan het gerecht had gedaan, zal ze er bekaaid van afkomen. Hij heeft haar volledig in de tang. In de tussentijd moet zij het zien te bolwerken met de drie kinderen. Financieel en emotioneel staat ze er nu helemaal alleen voor. Ze is afhankelijk van haar inkomen. Nu meer dan ooit.
Terug op de werkvloer. Daar worden de prestaties van werkneemster minder en minder. Ze komt stelselmatig te laat, is nog vaker ziek en als ze er al is, is het duidelijk dat ze concentratieproblemen heeft. Collega’s raken geïrriteerd nu er meer werk op hun bordje komt te liggen en de sfeer is om te snijden. De grote baas bemoeit zich ermee en geeft de opdracht aan de HR-manager om het probleem ‘op te lossen’. Goedschiks of kwaadschiks.
Er volgt een pittig beoordelingsgesprek. Aan de ene kant wordt er rekening gehouden met de privésituatie van werkneemster (want dat doet een goed werkgever), aan de andere kant is de beoordeling snoeihard. Er wordt flink op gehamerd dat het zo echt niet langer kan. Werkneemster moet nu écht haar zaakjes op orde gaan krijgen. Ze krijgt daar een bepaalde periode voor en als het allemaal niet naar wens van haar werkgever verloopt, zal er naar een alternatief voor haar worden gezocht. Werkgever zit tussen hamer en aambeeld. Wat zal het worden: ontbinden wegens disfunctioneren of een herplaatsingstraject binnen de organisatie?
Werkgevers zitten vaak in een dergelijk spagaat. Ze vergeten alleen, dat er behalve ontbinden en herplaatsen, misschien nog wel andere oplossingen zijn voor het betreffende geschil. Mediation is bij uitstek een tool om deze oplossingen in kaart te brengen, een keuze te maken en gezamenlijk (en dus snel!) spijkers met koppen te slaan. Arbeidsconflicten kosten tijd, stress en last but certainly not least: geld. Met hulp van de mediator kunnen eindeloze procedures worden bespaard en kunnen partijen verder. Met elkaar of zonder elkaar. Mediation: goed gereedschap is het halve werk.

Mr. Michele N. Meyer is partner en advocaat bij Meyer Pennings Law & Mediation, gevestigd te Curaçao. Daarnaast is zij registermediator bij de Mediation Federatie Nederland. Haar specialisaties zijn personen- en familierecht, arbeidsrecht, algemeen verbintenissenrecht. Voor meer informatie zie ook: www.meyerpennings.com


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.