Helaas wordt Curaçao dichtgemetseld met nieuwe en moderne winkelcentra. Waar moet de bezetting van deze winkels vandaan komen? Het aantal bewoners op dit eiland blijft vrij constant en de levensstandaard stijgt ook niet echt.
Het enig juiste antwoord is dat dit ten koste gaat van de bestaande winkelstand, veel meer kopen doen we niet met zijn allen. Als het goed gaat met die nieuwe winkelcentra, dan verdwijnen de winkels op de oude bekende vestigingsplaatsen.
Het is nog maar de vraag of dit allemaal goed zal gaan op langere termijn, want aan de nieuwe winkelcentra hangen voor de ondernemers andere prijskaartjes, dit wil zeggen hogere huurprijzen. Uiteindelijk zullen de Curaçaoënaars hiervoor opdraaien.
Voor de ondernemers ontstaan grote problemen. What to do? Blijven zitten op de bestaande locatie, met het risico dat het winkelende publiek naar elders gaat? Verhuizen, met het risico van de verhuizing met veel hogere huren? Een nieuwe vestiging openen, is de markt daar groot genoeg voor, word ik niet een concurrent van mezelf?
In een kapitalistische maatschappij waarin wij nu eenmaal leven, zou je nog je schouders kunnen ophalen. Kijk maar naar de USA, waar winkelcentra voortdurend verschuiven. Winkels schuiven op met de groei van de stad. Oude winkelcentra verdwijnen.
Maar elk geval is er één en Curaçao is een speciaal geval. Wij hebben een World Heritage Site in de binnenstad. Onze belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme en hier gaan we met de huidige ontwikkelingen de fout in.
Het toerisme komt niet voor de moderne winkelcentra, die hebben ze thuis ook. Mooi weer, stranden en een blauwe zee hebben we ook, maar dat onderscheidt ons niet van vele andere eilanden.
Juist, wij hebben een uniek Otrobanda en een beeldbepalend Punda en dit is waar we ons onderscheiden van de concurrentie, om in commerciële termen te spreken, dit zijn onze ‘unique selling points’.
Dit is helaas aan het veranderen en zelfs aan het verdwijnen. Wie nu door de aloude winkelstraten wandelt in Punda en Otrobanda en zijn inkopen wil doen, stuit op leegstand en verval. Het begin van een ‘dead city’. Hier en daar wordt met moeite wat gedaan om het decor wat te verfraaien, maar dit helpt niet echt.
Curaçao voert een kortzichtig beleid: wij moeten mee in de vaart der volken en dus moeten er moderne winkelcentra links en rechts op het eiland verschijnen.
Niet alleen onze winkeliers gaan hier onder gebukt, maar het is op wat langere termijn gezien ook schadelijk voor de Curaçaoënaars en de economie van het eiland.
Otrobanda en Punda gaan een traject tegemoet van een afbrokkelend winkelbestand, er komen veel minder bezoekers en alles wat eromheen hangt aan horeca en vermaak verdwijnt, de sfeer gaat eruit en de unieke attracties van Curaçao verpauperen.
Bij ongewijzigd beleid gaan we de verkeerde kant op. De wildgroei aan winkelcentra op het eiland moet gestopt worden. In de binnenstad en onmiddellijke omgeving moet niet alleen het nieuwe ziekenhuis verschijnen, maar moeten ook moderne winkels gebouwd worden. De huidige trend naar armoedige minimarktjes en rommelwinkels moet gestopt worden.
Jan Bink,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.