Enkele van de rookbommen, afgeschoten vanuit de landingsvaartuigen die op het strand afsnellen, gaan precies op de beoogde plek en de beoogde tijd af. Het oorverdovend lawaai dat de bommen veroorzaken in Philipsburg doen toeristen en inwoners rechtop in bed zitten. De zon komt net op. De vele St. Maartenaren die in de hoofdstad op weg zijn naar hun werk kijken verschrikt om zich heen. In het Holland House weten ze zich geen raad. Is het oorlog? Het antwoord wordt duidelijk als even daarna de landingsvaartuigen met bonkende en zoemende motoren tussen de rook diepe groeven in het zand achterlaten. Een prachtig beeld uit Saving Private Ryan, zonder de afgeschoten ledematen en al het bloed.
Met een diepe plof vallen de voorkanten van de landingsvaartuigen open. Landrovers in legergroen snellen in fourwheeldrive-stand het strand op. De eerste jeeps kiezen positie op de promenade aan weerskanten van de verzameling landingsvaartuigen. De volgende twee sluiten op een afstand van 200 meter van elkaar Front Street af. De rest verdwijnt het eiland op, naar het politiebureau, het regeringsgebouw en het radio- en het televisiestation. Op het vliegveld landen buiten het zicht van de toeristen in Holland House enkele Apache-helikopters op het vliegveld. Dit strategisch deel van het eiland wordt in mum van tijd ingenomen. Zo ook de haven en het hondenhok van de gouverneur. Wat de meeste St. Maartenaren niet weten is dat de gendarmen stilletjes post hebben gevat bij de grensovergangen. De twee helikopters die de Fransen in de lucht hebben, worden wel gehoord, maar de angstige mensen weten het verschil niet.
St. Maarten is omsingeld en ingenomen door Nederland met behulp van Frankrijk. De bezetting verloopt volgens scenario, ondanks de kleine fouten (enkele landingsvaartuigen komen bij Point Blanche aan land in plaats van aan de Promenade en de oude cisterne aan het begin van Front Street wordt bezet in plaats van het parlementsgebouw) en de ongelukken (een marinier breekt zijn enkel als hij uit de eerste helikopter die op het vliegveld landt springt). Geen wonder dat St. Maarten zo efficiënt wordt bezet, want de Nederlandse militairen die op de eilanden gestationeerd zijn oefenen alleen hoe ze moeten landen en niet zozeer hoe ze deze delen van het Koninkrijk moeten verdedigen.
Beste lezer, het mag duidelijk zijn dat dit fictie is. Hoewel St. Maarten de euvele moed heeft gehad om zich te verzetten tegen de laatste aanwijzing van de Rijksministerraad omdat die als onrechtmatig wordt ervaren, zal Nederland zulke drastische stappen nooit nemen. Of wel? Met het duo Rutte en Plasterk weet je het nooit. Zo’n invasie zou eigenlijk de aandacht van de Nederlandse stemmer weleens af kunnen leiden van de perikelen rond de naheffing van de Europese Unie en wint de SP- en PVV-stemmers in een klap voor de VVD. Rutte zou met absolute meerderheid worden herkozen en PvdA wordt weggevaagd en verdwijnt voor het komende decennium van het toneel. Stoerheid loont in de rechtse politiek. St. Maarten, dat zeer waarschijnlijk gelijk heeft als het gaat om de onrechtmatigheid van de aanwijzing, maar geen kans krijgt om die onafhankelijk te laten toetsen. En dit laatste is geen fictie in de rechtstaten van het Koninkrijk, met Nederland als grootste rechtstaat voorop.
Ruben Severina, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.