Curaçao is langzaam maar zeker een bananenrepubliek aan het worden. De gebeurtenissen van de laatste dagen zijn een teken aan de wand. Emotie neemt het over van de rede. Machtsbeluste lieden weten dat ons volk niet van lezen houdt (en zeker niet van ingewikkelde juridische teksten) en maken daar gebruik van om waarheden in twijfel te trekken middels emotionele kreten. De religieuze gevoeligheid van het volk wordt ook misbruikt om verwarring te scheppen. De namen van God en Jezus worden deze dagen uitermate veel gebruikt om de heersende emotie te blijven voeden. Op gevoelens van zelfhaat wordt ook ingespeeld. Want hoe kan een knap iemand met de ‘juiste’ kleur en welbespraakt, een slecht mens zijn?
Daarnaast kent het eiland op het moment geen sterk leiderschap. Of men is zeer voorzichtig bij het nemen van beslissingen om geen fouten te maken, of men vreest het uit elkaar vallen van het bestuur.
Veel van onze intellectuelen zijn struisvogels geworden. Anderen hebben boter op hun hoofd. Waardoor het volk op het moment niet meer weet wie wel of niet liegt en bedriegt. De kompanen van de zogenaamde 'Reforma-beweging’ (een dekmantel, gelukkig ontmanteld door het Openbaar Ministerie) hebben de opdracht gekregen om gebruik te maken van de precaire situatie om te streven naar nieuwe verkiezingen daar men hoopt een slaatje te slaan uit het huidige tumult. En als nieuwe verkiezingen nu zouden komen vrees ik helaas het ergste voor onze democratie. Corruptie zal de boventoon gaan voeren.
Een sterke burgerbeweging met een solide toekomstvisie is momenteel een must. Verandering geschiedt niet van de ene dag op de andere. Doemdenkers hebben wij genoeg. Maar ondernemers die voor collectief gewin gaan, hebben we helaas wat minder.
Sluit je aan bij een bestaande burgerbeweging (Frente Sivil, Smoc, Progreso of GreenTown Curaçao) of begin spontaan een nieuwe. Niets doen op dit moment is geen optie. Het maakt je alleen medeplichtig aan de ondergang van jouw geliefde eiland.

Orlando Meulens,
Nederland

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).