Snijden in het onderwijs is euthanasie op termijn. Het is de moeder die haar kinderen te weinig te eten geeft, om zelf mee te kunnen lopen in de carnavalsstoet. Het gaat niet goed met het eiland, maar dat betekent nog niet dat wij het moeten laten inslapen. Zolang er leven is, is er hoop. Zolang het nog licht is, wandelt het hert dapper door.
Er is niet genoeg geld voor schoolboeken. Oplossing: schrap een paar boeken van de boekenlijst. Ik neem aan dat degenen die zulke dingen voorstellen zelf ook naar school zijn geweest. Het schrappen van boeken van de boekenlijst betekent vakken schrappen of bestaande vakken slechter geven. Meer verslechtering in het onderwijs kunnen wij op dit moment niet gebruiken. Eufemistisch gezegd is er op dit moment veel ruimte voor verbetering in het onderwijs.
Ik ben toevallig het boek ‘Capital in the Twenty-First Century’ van de econoom Thomas Piketty aan het lezen. In dit boek bespreekt hij een aantal beweringen met betrekking tot inkomensverdeling. De productiviteit van een werker wordt bepaald door zijn kennis en vaardigheden, dus door zijn scholing. Je hoeft geen topeconoom te zijn om dit te snappen. Volgende stelling: het inkomen van de werker wordt bepaald door zijn productiviteit. Ook basaal. Het interessante nu van het boek is, dat de schrijver aantoont dat je de huidige topsalarissen niet kunt verklaren met deze stellingen. Met andere woorden, een heleboel mensen verdienen veel te veel voor wat zij presteren. Deze mensen nemen wel de beslissingen met betrekking tot de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Als wij in dit tempo doorgaan in het onderwijs, kunnen onze kinderen boeken als dat van Thomas Piketty niet meer lezen.
De beweringen in het bewuste boek gelden ook voor Curaçao. Hoewel sommige mensen denken dat Curaçao een uitzondering vormt op alles in deze wereld, is dat objectief gezien niet zo. Hier volgt een citaat uit het persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek, zij hebben het over de armoedegrens: ‘Huishoudens waarvan het hoofd slechts een lagere schoolopleiding heeft gevolgd, hebben 41,9% kans om onder in armoede te vervallen. Een betere opleiding vermindert de kans op armoede drastisch.’
Waarom zetten zij dit niet met grote letters op billboards langs de wegen?
De andere factor, naast scholing, die bepalend is voor de productiviteit en dus de economische groei, is de stand van de technologie. Nu lees ik het positieve nieuws dat ieder kind een laptop gaat krijgen, althans zo heet het project. Heel positief, maar wel schizo vergeleken met het bericht over de schoolboeken. Laatst las ik ook een bericht over e-books in het onderwijs, ik weet niet meer wat. Zijn het dezelfde mensen die dit soort plannen maken?
Weet iemand toevallig ook wie het onderwijs coördineert?
Roy Evers,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.