Wij zijn vijf leerlingen van het technisch gymnasium Het Streek in Ede. Wij gaan een spannend avontuur tegemoet. We dromen van zeilen én leren op de oceaan met een schip genaamd de Wylde Swan. Dat is de grootste tweemastschoener ter wereld. We beginnen onze reis op Sint Maarten en de bedoeling is dat we via Bermuda en de Azoren terugvaren naar Amsterdam in zeven weken.
Onze reis begon op 11 maart met onze aankomst per vliegtuig op Sint Maarten. De thuiskomst wordt verwacht op 27 april: per schip. Onder begeleiding van een Engelstalige crew gaan wij leren hoe wij kunnen varen op een tweemastschoener. Wij blijven op het schip wél ons gewone leerwerk doen, dat we normaal ook op school zouden doen. Naast dit gewone schoolwerk gaan wij ook bèta-gerichte onderzoeken doen. Een paar voorbeelden zijn: het onderzoeken van de verzuring van de oceaan, het onderzoeken van algen en het uitrekenen van de krachten die op een zeil staan.
Deze leerzame reis wordt mogelijk gemaakt door een organisatie genaamd Masterskip. De zeilreis is bedoeld voor leerlingen die een bètaprofiel hebben. Hierin moet minimaal natuurkunde, scheikunde en wiskunde B zitten. Elke leerling moet met de eigen school toestemming en medewerking regelen om te kunnen gaan. Leerlingen in de examenklassen kunnen niet deelnemen. Gelukkig is dit regelen allemaal goed gegaan en mogen wij van de inspectie en de school deelnemen. Ook is er overleg geweest hoe wij de toetsen gaan inhalen als we terugkomen en welk schoolwerk op het schip gedaan moet worden.
Als laatste moeten we om deze zeilreis te mogen doen minimaal twintig procent van de zeereis gesponsord krijgen. Dit om te voorkomen dat deze tocht geen ‘elitair kadootje’ is. Je moet laten zien dat je dit écht wilt en er alles voor doet om mee te gaan met heel veel motivatie. De zeereis kost 5.000 euro en dit is exclusief het vliegticket en de spullen die je nodig hebt, zoals een zeilpak en slaapzak. Het is erg lastig om sponsors te vinden in deze tijd. Toch zijn wij erin geslaagd. Alle vijf hebben wij erg veel zin in deze ontdekkingsreis. Wij hebben dan ook een website waar u ons kunt volgen en meer informatie kunt vinden: www.adventureatsea.nl . We hopen u onderweg ook nog te informeren!

Annick Rip, Lisanne de Voort, Wouter Dobbenberg, Armin Harms en Cas Suurmond, Nederland.

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.