Voordat de overheid, maar ook particulieren, belangrijke beslissingen gaan nemen over en voor onze toekomst stel ik voor dat ze eerst luisteren naar wat hoogleraar transitie professor dr. ir. Jan Rotmans hierover zegt. Die kans wordt geboden wanneer hij in de eerste week van december op Curaçao spreekt. Het is vooral belangrijk dat leidinggevende personen naar zijn betoog luisteren.
Landen zoals Finland, Duitsland, Amerika vechten en betalen vele Euro’s om hem voor één uur over te vliegen om daar speeches af te steken. Het is GreenTown Curaçao gelukt om hem voor een paar dagen naar Curaçao te halen, zodat hij de lokale situatie persoonlijk in ogenschouw kan nemen. Tenslotte is hij een van de belangrijkste adviseurs van GreenTown Curaçao.
Onze maatschappij is in transitie. Curaçao is in transitie. Dit heeft grote consequenties. Moge dat duidelijk zijn. Bestuurders en beslissingnemers, adviseurs, consultants, architecten, banken en bouwbedrijven, economen, zorgverzekeraars, leden van raden van bestuur, KvK, VBC, leidinggevers, directieleden uit de zorg, de bouw, overheidsbedrijven, leden van Staten (parlement), ministers en vakbonden, staan allemaal voor de opgave om goed bestuur te organiseren en leiding te geven gedurende deze transitie. Er staan hen grote uitdagingen te wachten. Luisteren naar iemand met kennis van zaken is daarom van groot belang.
Professor Rotmans is hoogleraar transitie, verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij is oprichter van Drift en Urgenda, auteur van ‘In het oog van de Orkaan’, befaamd spreker over het thema duurzame energie, adviseur van de Verenigde Naties en Nederlandse overheid. Hij geeft in de eerste week van december zijn visie op hoe bestuurders concreet kunnen inspelen op de transitie met betrekking tot gezondheidszorg, veiligheid, transport, industrie, bankwezen, handel en nijverheid. Duurzaamheid is niet alleen goed voor onze gezondheid, duurzaamheid is straks en in de toekomst ook goed voor onze economie.
Wijlen Erich Zielinski gaf me eens het advies dat voorzorg goedkoper is dan puinruimen. Hij slaat daarmee de spijker op zijn kop. Het is beter eerst goed advies in te winnen, er desnoods wat geld tegenaan te gooien, dan trots en eigenwijs als we kunnen zijn, zelf te bepalen wat goed voor ons is.
Kom en luister naar wat Jan Rotmans hierover te zeggen heeft.
Andrés Casimiri (Greentown), Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.