De stichting Ban Sembra Pas (BSP) doet in het kader van de viering van de Internationale Vredesdag op 21 september 2013 weer een publieke oproep aan politici en politieke partijen om verzoening met elkaar te beproeven en ook verzoening van het volk, zodat er weer vrede en rust kan heersen op Curaçao. Het is bijna zeven jaren geleden dat het volk van Curaçao verviel in een diepe politieke en sociale verdeeldheid, nadat de zogenaamde ‘slotverklaring’ werd ondertekend in Den Haag op 2 november 2006. Deze diepe en voortdurende verdeeldheid werd duidelijk bevestigd in het referendum tussen ‘ja’ en ‘nee’, gehouden op 15 mei 2009 met als uitslag 52% van de stemmen voor ‘ja’ en 48% voor ‘nee’. De politieke partijen van ‘nee’ wonnen bijna aan het einde van het proces van staatkundige veranderingen de verkiezing van 27 augustus 2010. Ze vormden het nieuwe bestuur en ondertekenden het laatste document met Nederland, zodat Curaçao een autonoom land in het Koninkrijk kon worden. De coalitie van ‘nee’ vormde ook de eerste regering van het nieuwe Land Curaçao, die op 10 oktober 2010 zitting nam. De verdeeldheid tussen ‘ja’ en ‘nee’ bleef voortduren en resulteerde uiteindelijk in de val van de regering van ‘nee’ op 3 augustus 2012 en ook in een nieuwe verkiezing op 19 oktober 2012. De politieke partijen van ‘nee’ kwamen als grote winnaar uit die verkiezing. De vreemde gang van zaken in de politiek leidde echter enkele weken later tot een prompt einde aan de samenwerking binnen de coalitie van ‘nee’. De verdeeldheid op Curaçao werd groter en complexer. Alsof dit niet genoeg was, werd Curaçao op 5 mei 2013 opgeschrikt door de laffe moord op het Statenlid Helmin Wiels, de politieke leider van Pueblo Soberano. Na de dood van Wiels leek het even alsof de politici en de politieke partijen zich zouden gaan bezinnen en elkaar consulteren om vrede en rust te zoeken in het belang van Curaçao. De werkelijkheid is echter triest. De verdeeldheid op Curaçao is standvastig. BSP blijft niettemin optimistisch en zal zich blijven inzetten voor verzoening tussen politici en politieke partijen en ook van het volk, zodat er weer vrede en rust kan heersen op Curaçao. Na zeven jaren van magere koeien vol verdeeldheid en disharmonie heeft het Curaçaose volk nu recht op zeven jaren van vette koeien vol harmonie, vrede en rust. BSP wenst alle burgers van Curaçao een vredige Internationale Vredesdag. 
Gibi de Windt (BSP),
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.