Op pagina 2 van de zaterdageditie van 21 september van het Antilliaans Dagblad stonden weer twee mooie ‘artist impressions’ (schetsen) van het Hospital Nobo Otrobanda.
Het ziet er allemaal aantrekkelijk uit, maar wederom ontbreekt een hoofdonderdeel van een groot en modern ziekenhuis, namelijk een helikopterlandingsplaats, gewoonlijk aangegeven met een omcirkelde grote witte ‘H’ op groen veld. Zo’n landingsplaats bevindt zich op een versterkt ruim plat dak met directe toegang tot een grote gewondenlift.
In de ontwikkelde landen heeft elk belangrijk stads- of streekziekenhuis een helikopterplatform, waar per helikopter aangevoerde ernstig gewonden snel en met een minimum aan handelingen (dus tijdverlies en frustraties voor de patiënten), in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen.
De ontwerpers van een dergelijk ziekenhuis moeten zich realiseren, dat naast de gewone (urgente) medische zorg, een dergelijk ziekenhuis een centrale rol dient te vervullen bij mogelijke rampen.
Rampen kondigen zich nooit aan, maar zijn er opeens. Het kunnen natuurlijke-, maar ook technologische rampen zijn. Curaçao beschikt over een grote raffinaderij, een grote luchthaven en een grote zeehaven. Als ‘hub’ trekt Curaçao veel luchtvaart en scheepvaart aan.
Alles wat door mensen is ontworpen en gemaakt, kan tekortkomingen vertonen met als gevolg storingen, die uit de hand kunnen lopen. Ook kunnen natuurlijke rampen zoals ‘tsunami’s’ en tropische cyclonen voorkomen. Maar veelvuldig ontstaan ernstige ongelukken en rampen door ‘human error’, wat gewoonlijk de oorzaak is van 85 procent van de technologische rampen.
Ons hospitaal moet minstens een eeuw mee. In de komende jaren zal Curaçao blijven groeien en worden geconfronteerd met schaalvergrotingen in de internationale transportsector en op stedelijk niveau met alle risico’s van dien.
J.M. Kooijman, medeoprichter van het Rampenbureau in 1994,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.