Eerder schreef ik stukjes in de krant over libellen, over hagedissen in ons rietenbankstel, over gekko’s op de muur, allemaal beestjes die de muggen opeten. Door die stukjes in de krant word ik als het ware op het eiland achtervolgd met de vraag ‘Toonchi, vertel nog eens over jouw muggenkillers’ en dan bedoelt men de libellen die per dag zo veel muggen eten dat we er dankbaar voor moeten zijn. Ik ga het nu hebben over de vleermuizen die in deze periode van het jaar enorm actief zijn. Graag wil ik met dit verhaaltje de vleermuis een betere naam geven, want er zijn veel mensen die het maar enge beesten vinden, zelfs mensen die er bang voor zijn. Ik zeg opnieuw: ‘Vleermuizen van Curaçao, we houden van jullie’.
En waarom moeten we van vleermuizen houden? De soort waar ik het nu over heb zijn ‘insectivoor’, dat wil zeggen dat ze uitsluitend insecten eten. Deze soort op Curaçao eet wel 600 muggen per minuut, stel dat je boven je tuin en terras 10 vleermuizen hebt vliegen, dan vangen die samen in een uur 36.000 muggen, daar kan niemand met zijn spuitbus tegen op. Van vrouwen hoor ik wel dat ze bang zijn, dat vleermuizen zullen bijten en dan nog in hun hals. Dat zijn onzinverhalen, de vleermuis heeft, afhankelijk van het soort óf heel goede ogen óf een soort radarinstallatie in de neus / kop. Een vleermuis bijt geen mens en raakt normaal geen mens aan. Daarover een kleine anekdote: Ik slaap wel regelmatig buiten op het terras of in de tuin, dan zie je bij volle maan veel vleermuizen de lucht boven mijn slaapbank en een vrij brede omgeving schoonvegen van muggen. Een keer stond ik plotseling op, er kwamen twee vleermuizen recht op me af, een kon ontwijken, de ander raakte met hoge snelheid met zijn snuit mijn oor. Het voelde geheel niet als pijn, meer alsof iemand een propje papier tegen mijn oor had gegooid, meer niet.
Ik kan de situatie van de vleermuizen en de muggen die boven mijn slaapbank buiten worden opgegeten wetenschappelijk niet duiden. Ik kan vertellen wat ik zie en vermoeden hoe het gaat en wat het resultaat is. Mijn sterke vermoeden aangevuld met de gegevens van internet, is dat wanneer ik buiten in de openlucht lig te slapen, dan mijn lichaamswarmte en lichaamsgeuren extra muggen aantrekken.
Het merendeel van de muggen die boven en om mij heen vliegen worden door de vleermuizen weggevangen. Moet je je voorstellen, wanneer je slechts 1 actieve vleermuis om je heen hebt, die vangt en eet ze op, 60 muggen per minuut is 3.600 muggen per uur. Inmiddels heb ik de ervaring dat ik eigenlijk geen last heb van muggen wanneer ik buiten de nacht doorbreng. We hebben een paar hagedissen in het rieten bankstel zitten die uitsluitend insecten en muggen eten. Die hagedissen gaan naast of op mijn kussen zitten en wachten af tot er een mug op mijn arm of gezicht komt, de hagedis springt en heeft zijn prooi, ik word wakker van die hagedis op mijn wang, ofschoon, ik ben er nu aan gewend. Met een niet te zware hagedis slaap ik nu wel door.
Uit deze tekst blijkt mijn verhaal heel duidelijk, een vleermuis bijt nooit een mens en we hebben die vleermuizen nodig om de voor ons zo lastige muggen te verdelgen. Zonder vleermuizen zouden er honderdduizenden muggen te veel zijn, muggen die ziektes kunnen overbrengen. Ik zal een aan de redactie van deze krant vragen of ik de volgende keer een stukje mag publiceren over de andere soorten vleermuizen op het eiland, te weten het soort ‘nectarivoor’, dat zijn vleermuizen die uitsluitend nectar van de bloeiende cactussen en agaven aftanken, en de visvleermuis. Dat is een gewone vleermuis met een heel goede radarinstallatie en sterke poten om de visjes in de nacht uit het water te vissen
Bij mij in de buurt in Banda Abao zitten er heel grote groepen vleermuizen in een oude donkere leegstaande schuur en in de grotten en gaten in de stenenwanden van de heuvel hier voor de deur. Ze hangen daar overdag te slapen, bij het donker worden komen ze tot leven en vliegen uit je herkent die slaapplaatsen aan de penetrante lucht (plas en poep). Daar hangen ze te slapen. Soms blijft er een bij ons aan het plafond van het terras een nachtje / dagje logeren, we moeten die plek dan echt met de waterslang schoonspuiten, het stinkt. Wil je nu meer weten over vleermuizen, kijk op internet en je komt heel gemakkelijk veel te weten.
Toonchi Diepstraeten, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.