Mijn zoontje van zeven heb ik kortgeleden een plastic kantoorbordje cadeau gedaan voor zijn slaapkamer met daarop de woorden ‘Open’ en ‘Closed’. Dat bordje hangt hij iedere ochtend, voordat hij naar school vertrekt, glunderend op ‘Closed’; spreek nadrukkelijk uit als <I>Klooze<I>.
Gisteren zat ik als kleine ondernemer, samen met vele andere kleine en grotere ondernemers, (gepensioneerde) ouderen, alleenstaande moeders en noem maar op uren en uren zonder stroom. Helemaal Kloozet dus.
Dat alles om blijkbaar ongevraagd en noodgedwongen mee te strijden voor de cao van het ‘Noqualectra’-personeel, dat in het diepste geheim door vakbonden en werkgevers uitonderhandeld wordt. Als betrokken en in dit geval lijdende burger heb ik echter wel behoefte aan wat meer openheid, overzicht en harde kwantitatieve feiten.
Hoe erbarmelijk is die cao eigenlijk in vergelijking met de cao’s van andere ambtenaren, andere overheids-nv’s of werknemers van commerciële bedrijven? Doorgaans krijg ik het idee dat medewerkers van overheids-nv’s het zo slecht nog niet hebben. Daarbij hoor ik zelfs wel eens de term ‘gouden kooi’ vallen met gouden voederbakken, doelend op de zeer smakelijke primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden waaruit deze bestaan. Misschien een onterecht, onvolledig en stereotype beeld van mijn kant, dit gouden kooi-concept?
Wellicht kan het Centraal Bureau voor de Statistiek, het HR Netwerk Curaçao of Maghalie George met haar mooie lokale salarisonderzoeken onderbouwd en gestructureerd licht werpen op de zaak? Of kan de nieuwe coalitie een gedegen benchmarking-onderzoek initiëren onder overheids-nv’s, waarvan de resultaten transparant en integer bekend worden gemaakt. Bijvoorbeeld met behulp van een inzichtelijk staatje op de website van de overheid? Misschien kan, op verzoek van de huidige ministersploeg, een mooie regeling getroffen worden voor alle burgers die nu zonder schuld inkomen mislopen en kilo’s boodschappen weggooien vanwege koelkasten die het niet meer doen?
Hopelijk wordt mijn vooroordeel dan terecht en trefzeker onderuitgehaald en voel ik me stukken minder gefrustreerd als ik weer uren zonder stroom zit. Dan weet ik namelijk dat het doel de middelen heiligt.
Maya Mathias, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.