Het is onvoorstelbaar dat de interim-rector magnificus van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA), Francis De Lanoy de vrijheid van de UNA ondermijnt, terwijl hij daarvoor in de bres had moeten springen. Academische vrijheid betekent dat de docenten en de onderzoekers aan de universiteit, in het belang van de ontwikkeling van de kennis en van de verscheidenheid aan meningen, een zeer grote vrijheid moeten genieten om onderzoek te verrichten en om in de uitoefening van hun functies hun mening te uiten. Wetenschap en de vrijheid die daaraan verbonden is, wordt zelfs beschermd door de universele verklaring van de rechten van de mens.
De opzegging van het werkverband met advocaat Karel Frielink bij de UNA omdat hij voormalig rector magnificus Miguel Goede bijstaat, kan niet anders worden uitgelegd dan beknotting van vrijheid. Een universiteit die zich daaraan schuldig maakt, verliest elke geloofwaardigheid als wetenschappelijk instituut. We moeten ons allen zorgen maken over deze ontwikkeling bij het hoogste onderwijsinstituut van Curaçao. De beslissing van Saskia de Griek, advocaat en co-docent, om als protest tegen deze serieuze schending van de academische vrijheid dit jaar ook niet te doceren aan de UNA, is de enige juiste beslissing. Wie zwijgt, stemt toe en het is dan ook onvoorstelbaar dat de overige docenten van de UNA nog niet van zich hebben laten horen. Vrees?
Stil blijven is dan ook geen optie en ik hoop van harte dat de docenten van de UNA alsnog van zich laten horen. Curaçao wordt sinds het aantreden van de huidige regering beheerst door een cultuur van vrees. Dat deze vrees, opgewekt door openlijke bedreiging, intimidatie en afstraffing van mensen die het niet eens zijn met de regering of die een andere mening hebben, is doorgedrongen tot de universiteit van het nieuwe land Curaçao is weerzinwekkend. Triest is dat de interim-rector van de UNA zich voor dat karretje laat spannen. Echter daarvoor is het ‘fenomeen’ interim-directeur door de regering Schotte bij de meeste overheids-nv’s en instellingen geïntroduceerd.
Omayra V. E. Leeflang, voormalig minister van Onderwijs (PAR)

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).