De meeste landen hebben binnen het overheidsapparaat een veiligheidsdienst. Deze dienst dient de regering in kennis te stellen van zaken, van binnen en buitenland, die van belang zijn voor de staat en mogelijk een dreiging kunnen vormen waartegen moet worden opgetreden.
Zo heeft tijdens de koude oorlog de toenmalige regering het nodig gevonden om in de Nederlandse Antillen een veiligheidsdienst op te richten. In die tijd gingen communistische agenten van het Oostblok via Curaçao naar Cuba. De westerse landen wilden weten wie deze personen waren en of zij ook in andere landen van het gebied binding hadden.
De eerste hoofden van deze dienst werden in Nederland opgeleid door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Na de val van het communisme ging de VNA zich inlaten met zaken op de eilanden en in de regio die van belang waren voor de overheid. Het spreekt van zelf dat de ambtenaren van deze dienst zeer betrouwbaar moeten zijn met een degelijke achtergrond. Partijpolitiek is in een dergelijke dienst niet toelaatbaar. Op Curaçao is thans de veiligheidsdienst in opspraak door het uitlekken van een interne memorandum dat in de pers is verschenen. De huidige crisismanager heeft via de media zijn verontschuldigingen aangeboden voor dit feit dat voor tijd heeft plaatsgevonden. Het is te hopen dat de overheid hieruit lering trekt en erop toeziet dat slechts zeer betrouwbare personen bij deze dienst worden benoemd.
Johan Oldenboom,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.