Zoals gebruikelijk was ik vrijdagmorgen met een goede kennis koffie aan het drinken op het terras van De Heeren. Rond 11:30 uur kwam een tamelijk opgewonden persoon de bezoekers van De Heeren waarschuwen voor een man of meerdere mannen met (een) vuurwapen(s). In eerste instantie dachten wij dat dit betrekking had op de binnenruimte van De Heeren. Ook snelde er een man van de beveiliging vanaf de weg naar de ingang van de Shopping Mall. Nadat de gasten het café en het terras hadden verlaten, werden de stalen vouwdeuren voor het terras gesloten. Wij hoorden en zagen een rode auto met zwarte/ondoorzichtige ramen wegscheuren. Ook was er hysterisch gegil te horen dat vanuit de Mall kwam. Uiteraard gingen wij de Mall in om poolshoogte te nemen en, zoals inmiddels in alle dagbladen is te lezen, was de juwelierszaak overvallen (ik telde minstens 14 vitrines die tot gruis waren geslagen) en was een deel van het personeel hysterisch geworden …. er zou ook zijn geschoten.
In korte tijd is dit de vierde overval op een juwelierszaak (drie maal Freeport). Vermoedelijk gaat het om dezelfde criminelen. Het duurde nog vrij lang voordat er politie aanwezig was. Verder lijkt het mij dat betreffende auto - naar zeggen een rode Kia Rio met zwarte folie op de ramen - op dit kleine eiland toch snel te vinden zou moeten zijn met ‘onze’ helikopter, maar die heb ik pas tegen drie uur ’s middags in de lucht gezien ... Kòrsoutijd?
Er is al zo vaak op gewezen dat ‘geblindeerde’ autoramen niet alleen slecht zijn voor het zicht van de bestuurder, maar het ook gemakkelijk maakt voor criminelen om zichzelf en hun eventuele wapens ‘onzichtbaar’ te houden. Bij de wet is het trouwens verboden. Dagelijks zie ik auto’s met dergelijke zwarte ramen rondrijden. Blijkbaar zien de patrouillerende agenten dit niet. Misschien zijn hun ramen ook ‘geblindeerd’, of is het gemakkelijker om een beetje rond te toeren en alleen als het gemakkelijke gevallen betreft ‘op te treden’, zoals die keer toen ik een van onze pups van twee maanden in de Caracasbaai zwemles gaf. Ja, ja, toen ging van een toevallig voorbijrijdende politiewagen de sirene aan. Een der dienders verliet zomaar de gekoelde auto om mij streng te vermanen: ‘de zee is verboden terrein voor honden’ (?). Op de borden bij Caracasbaai staat ook dat radio’s en bbq’s niet zijn toegestaan. De regelmatige bezoekers van deze baai ervaren tot hun ergernis dat sommige mensen zich daar niet aan storen en met complete carnavalstereo-installaties en keukenuitrusting de boel komen vervuilen. Ik heb nog nooit gezien dat hier tegen werd opgetreden. O ja, ook dagelijks zien wij dat automobilisten hun kleine kinderen los voor in de auto hebben en soms zelf op de schoot van de bestuurder. Is onze hermandad ziende blind?
Laksheid en lethargie bij sommige (of moet ik schijven vele) hoogwaardigheidsbekleders, politici en ambtenaren leidt er toe dat deze gemeenschap met een steeds grotere hoop stront wordt opgescheept. Zou onze premier als hij de volgende keer in een helikopter rondreist misschien ook eens wat criminelen tijdens zijn vlucht kunnen oppikken? Ik vlieg graag met hem mee…

Frits Pel (stam)gast van De Heeren), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.