In de verschillende kranten kunnen we lezen over het programma van het bezoek van het koninklijk paar en de kroonprinses. Een programma beladen met kunst, wat geweldig is. Dit toont het belang dat onze lokale kunst gedurende de jaren heeft verworven in onze maatschappij.
Tot mijn ontsteltenis lees ik ook dat het gezelschap een Chichi gaat beschilderen. Het argument is dat Chichi als symbool staat voor de verantwoordelijke oudere zus in onze gemeenschap.
Maar wat is Chichi? In kunst is alles geoorloofd. Het is de kunstenaar haar goed recht om haar beeld van de zwarte vrouw op welke manier dan ook neer te zetten. In mijn optiek is de Chichi een karikatuur van een zwarte vrouw, uitnodigend zittend met haar benen wijd gespreid, haar grote borsten prominent tonend, klaar om de wereld te veroveren.
In een tijd waar we bezig zijn met het verwerken van ons slavernijverleden, waar we bezig zijn met een zoektocht naar gelijkwaardigheid, naar zelfrespect van de zwarte bevolking in deze maatschappij, lijkt het mij niet van waardigheid tonen om het koninklijk gezelschap deze karikatuur van een zwarte vrouw aan te bieden om deze te gaan beschilderen. Als zwarte vrouw, geboren en opgegroeid op dit eiland kan ik u garanderen dat deze voorstelling van de Chichi niet symbool staat voor de verantwoordelijk oudere zus in de Curaçaose cultuur.
Lusette Verboom,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.