‘Nieuwe coronaramp dreigt voor Curaçao door versoepelen van de regels’

Onze economie draait om het toerisme. Tijdens de vorige lockdown was een groot gedeelte van de bevolking afhankelijk van de voedselbank. Het maakte ons méér dan ooit tevoren financieel afhankelijk van Nederland.
Een nieuwe coronacrisis hangt Curaçao boven het hoofd. Terwijl in Nederland het aantal Covid-19-geïnfecteerde personen met grote snelheid aan het stijgen is - in de afgelopen drie weken een stijging van 400 procent - en een vierde golf zich aandient, heeft de Curaçaose overheid de toegang versoepeld. Gevaccineerde toeristen kunnen nu zonder geldige PCR-test met enkel een QR-code in het vliegtuig naar Curaçao stappen.
Uit onderzoek in Israël, Singapore en het Verenigd Koninkrijk is inmiddels gebleken dat veel mensen die gevaccineerd zijn, na ongeveer zes maanden, te weinig antistoffen hebben om infectie te voorkomen en daardoor ook anderen weer kunnen besmetten. Hetzelfde geldt voor mensen met een herstelbewijs. Om deze reden vervalt de QR-code na zes maanden in landen zoals Israël. Daar is een derde prik, na zes maanden, een voorwaarde om het ‘Groene vinkje’ in de QR-code te behouden. Dezelfde onderzoeken tonen ook aan dat gevaccineerde mensen, alhoewel minder dan ongevaccineerde personen, ziek kunnen worden en in het ziekenhuis kunnen belanden. Met een zeer beperkte capaciteit in het Curaçao Medical Center CMC en de relatief hoge zorgkosten die een covidpatiënt met zich meebrengt zou daarom, net zoals op Aruba, maximaal ingezet moeten worden op het beperken van de import van Sars-CoV-2.
Willen we voorkomen dat ons kwetsbare eiland opnieuw wordt getroffen door een volgende coronaramp, dan moet de overheid niet langer veelal leunen op het verhogen van de vaccinatiegraad, maar als aanvulling hierop de betrouwbare PCR-test weer verplicht stellen. Voorafgaand aan de reis en zeer snel na aankomst op Curaçao. Ook ons zuster-eiland Aruba heeft ondertussen al maatregelen genomen.
Voor Curaçao dient te gaan gelden dat alle inkomende passagiers vanuit Nederland, gevaccineerd en ongevaccineerd, binnen 48 uur vóór vertrek een PCR test en voor het vliegtuig te betreden een antigeentest dienen te ondergaan, resulterend in een negatieve testuitslag alvorens af te reizen naar Curaçao. Voorts dient men op Hato aangekomen in het Hato-gebouw wederom een PCR-test te ondergaan ter vaststelling dat zij niet geïnfecteerd op Curaçao zijn geland. Andere landen, afhankelijk van de prevalentie, vereisen meerdere testen voor vertrek en gaan zelfs zo ver om toeristen voor een beperkte tijd in quarantaine te plaatsen. Ook ter voorkoming van een negatief reisadvies. Een dergelijk advies zou een economische ramp betekenen voor ons toerisme en daarmee onze nationale economie. Deze testgang adviseren gezaghebbende bronnen.
De volgende ontwikkelingen dienen wij in ieder geval te voorkomen:

  • Verdere schade aan onze toeristische sector en daarmee onze nationale economie;
  • Een tekort aan ziekenhuiscapaciteit en haar medewerkers en een aanzienlijk hogere druk op de gezondheidszorg;
  • Het verder overwerkt raken van onze medewerkers in het ziekenhuis;
  • Meerdere covidsterfgevallen;
  • Sociale onrust en daarmee stress op handhaving van de openbare orde;
  • Vele malen hogere covidkosten voor het Land;
  • Ingrijpen van landen die Curaçao zouden kunnen aanwijzen als land met code oranje of rood en aldus ons drukken in een lockdown.

De reorganisatie van nieuwe testgangen en introductie van een verbeterd testprotocol zijn van immens belang en is een verantwoordelijkheid van de politici-bestuurders van Curaçao. In Nederland is ‘Testen voor toegang’ met nu 100.000 tests per dag, een doodnormale zaak geworden. In Nederland zijn er verschillende gespecialiseerde bedrijven die zo’n nieuwe testgang in samenwerking met de lokale laboratoria tegen relatief lage kosten kunnen aanbieden. Het vragen van een kleine bijdrage (middels de toeristenbelasting) van toeristen om de testen te kunnen betalen zal veelal kunnen rekenen op veel bijval. De toerist wil immers zelf graag een veilige ervaring. Let wel, wij wensen dat de Nederlandse toerist naar Curaçao komt en blijft komen, maar wel met de garantie dat die niet geïnfecteerd is. Wat natuurlijk voor Curaçao belangrijk is, is dat de Curaçaose ingezetene niet wordt geïnfecteerd door de bezoeker.
Onze bestuurders en politieke vertegenwoordigers moeten weten en begrijpen dat zij eindverantwoordelijk zijn voor het welzijn van de nationale gezondheid en de economie. Het uitblijven van een verbeterd testbeleid kan alleen maar aangemerkt worden als nalatig handelen. Zelfs mogelijk met de dood tot gevolg. Anderzijds kan een beter testbeleid Curaçao op de kaart houden als een veilige plaats om op vakantie te komen.

Deze open brief ontving het Antilliaans Dagblad van een groep bezorgde inwoners van Curaçao. Zij willen liever niet dat hun identiteit bekend wordt, maar de hoofdredactie weet om wie het gaat.

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.