Weer een gebroken nacht achter de rug en een verloren zondag. Wij bewoners werden vanochtend tussen 4.00 en 5.30 uur wakker gehouden door een groep latino’s met een boombox-fiesta bij mijn gepassioneerde Colombiaanse overburen op de parkeerplaats. We zagen dat er zelfs nog eten afgehaald werd om 5.30 uur bij de BBQ-tent, die zichzelf een Sportsbar en restaurant noemt, maar volgens mij ook een trùki pan gezien de openings- en sluitingstijden. Wij hingen slapend aan het hek te bellen met 917. Ik heb zelfs een video ondersteboven opgenomen omdat mijn hersencellen aan gort waren. Onze ramen en deuren trillen aan alle kanten los van de zware bassen op zeker 25 meter afstand van onze houten huizen. Het is oorverdovend door de harde bassen, soms wel op 10.000 watt amplifiers volgens een journalist in de VS in 2016 die dit het ‘boom car’-fenomeen noemt. Het gaat volgens hem om jonge Zuid-Amerikaanse mannen die alleen rondrijden en rap of latino-muziek draaien. Deze testosteron gevulde cruisemachines zorgen voor rammelende ramen en deuren, suizende oren en dat je jezelf niet meer kunt horen denken, laat staan een boek lezen. Een geluidsniveau van meer dan 125 Db in je woonomgeving en dat urenlang. Ik zou bijna denken dat die jongens betaald worden door uitbaters die geen (achter)grondmuziek mogen draaien en die deze latino subcultuur daarom inhuren.
Deze jonge latino’s willen indruk maken op vrouwen en hun macho brothers. Een subcultuur die sinds enkele maanden ook Curaçao binnentrekt en met name in woonwijken, op parkeerplaatsen en andere publieke ruimtes zoals stranden. Niet alleen hier, maar ook in bijvoorbeeld Santo Domingo en Puerto Rico klagen toeristen over het lawaai daar van hetzelfde fenomeen. Sommige ‘boom cars’ worden door fabrikanten aangeprezen met 175 Db. Dat is acht keer luider dan een 747 Boeing die opstijgt. Harley’s en andere motoren kunnen tot 100-115 Db, om een voorbeeld te geven van ander geluidshinder waar wij in onze buurt mee te maken hebben. Maar die blijven niet soms 2 tot 3 uur ‘hangen’ met lawaai tussen de huizen, bij voorkeur in de vroege ochtenduren. Een gesprek en achtergrondmuziek staat op 40 Db.
Onderzoek heeft uitgewezen dat deze ‘boom cars’ een gezondheidsrisico met zich meebrengen, niet alleen voor de oren van de bezitters van deze akoestische terroristen, maar ook voor de (woon)omgeving. Een greep uit de grabbelton van 40 ongemakken (http://www.lowertheboom.org/problem.htm): veroorzaakt fysiek lichamelijke schade op celniveau, kan menselijke organen beschadigen, veroorzaakt doofheid, beïnvloedt het leren en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen, zorgt voor hoge bloeddruk, veroorzaakt agressief gedrag, stress en slapeloosheid en kan leiden tot depressie. De hoofdreden die genoemd wordt om dit fenomeen te stoppen is dat je rechten om geen deelnemer aan die subcultuur te willen zijn worden geschaad omdat je niet aan hun lawaai kunt ontsnappen. In veel staten in de VS kun je een boete krijgen van tussen de 500 en 615 dollar en wordt je ‘boom car’ in beslag genomen als je geluidsoverlast veroorzaakt. Misschien een leuk extraatje voor het KPC?
Het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning heeft een app ontwikkeld - Curacao311 - om illegale stort van vuilnis en gaten in de weg door te kunnen geven. Misschien kan het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur eenzelfde app ontwikkelen voor het melden van (extreme) geluidsoverlast. Het is nu echt tijd voor een beetje vrede en rust op Curaçao.

Dominique Adriaens,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.