Cedric Ridderplaat alias Ced Ride, 14 juli 1944-14 juli 2021
Uit alle lagen van onze bevolking, uit onze hele gemeenschap, hebben de mensen afscheid genomen van onze multi-getalenteerde en geliefde zanger, componist, regisseur, kunstschilder, acteur en dichter Ced Ride en hem op donderdag 22 juli 2021 begeleid naar zijn laatste rustplaats.
Verschillende organisaties hebben via de pers en sociale media Ced Ride geroemd voor zijn bijdrage aan de culturele ontwikkeling van ons volk. Sta mij hierbij toe om aan deze welverdiende loftuitingen nog een toe te voegen die misschien niet zo bekend is.
Toen Juancho Evertsz, onze grote politicus en staatsman eind zestiger jaren als voorzitter en leider van de Partido Nashonal di Pueblo, PNP, werd gekozen, begon hij met de reorganisatie van deze partij. In dit verband benaderde hij de politieke partij URA om te onderzoeken of er mogelijkheden waren dat deze partij zou kunnen integreren in de PNP. De vergaderingen en besprekingen om de eenwording van beide partijen te onderzoeken hebben toen het gewenste resultaat gehad. De nieuwe partij werd PNP-U (Uni). Deze partij, in de nieuwe samenstelling, heeft deelgenomen aan de verkiezingen die kort daarop zouden plaatsvinden. Juancho Evertsz heeft toen Ced Ride benaderd met het verzoek om een jingle te componeren voor de nieuwe partij PNP-U in verband met de verkiezingscampagne. Ced Ride heeft positief gereageerd op dit verzoek en heeft een wals gecomponeerd met de daarbij behorende tekst ‘Kòrsou lo ta un bon pais si bo vota Nashonal-Uní’. Ook hieruit blijkt dat Ced Ride multi-getalenteerd was. Met veel genoegen heb ik vernomen in de aankondiging van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK), dat het nieuw te bouwen Nationale Theater de naam Ced Ride zal dragen. Dit nieuws deelde de minister mee tijdens zijn toespraak bij de uitvaart van Ced Ride. Wat mij persoonlijk erg aansprak en waar ik mij helemaal mee kan verenigen is dat Ced altijd Kòrsou roemde en dat hij in de eerste plaats propageerde dat hij Yu di Kòrsou was. Hij hield, net als ik, heel veel van het eiland: Kòrsou mi ta stima bo tur nashon. Dank je wel Ced voor alles wat je voor ons en ons dierbare Kòrsou hebt betekend.
Helga Mensing
Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).