Van uit de lucht is van heel ver weg reeds te zien dat het eiland een duurzaam energiebeleid hoog in het vaandel heeft staan: De uitgestrekte rijen zonnepanelen, waarin het zonlicht fel weerkaatst, samen met de windmolens die zich er lijnrecht bovenuit verheffen en met hun ranke wieken magistraal zoevend de lucht doorklieven, zijn een indrukwekkend welkom aan hen die het eiland met het vliegtuig bezoeken.
Na het dappere besluit van de toenmalige regering de raffinaderij te sluiten en Curaçao volledig ‘groen’ te maken, stond het eiland binnen korte tijd stevig op een nieuw economisch fundament. Bullenbaai Oil Terminal werd geheel gemoderniseerd en uitgebreid met een gasterminal. Men zag in dat met overslag van petroleumproducten de staatskas flink gevuld zou worden. Dit leidde ertoe dat de loonbelasting afgeschaft kon worden. De sloop van de raffinaderij en het gelijktijdig saneren van alle olievervuilingen, inclusief het saneren van het ernaast gelegen Asfaltmeer, werd de aanzet voor de vele projecten, die vanwege het milieuvervuilende karakter van de raffinaderij niet uitgevoerd konden worden.
De bouw van twee hotels op Blauwbaai en de ontwikkeling van de Piscaderabaai tot watersportcentrum met een jachthaven en een boetiekhotel werden onmiddellijk uitgevoerd. Dit veroorzaakte een explosieve vraag naar arbeidskrachten met de daarbij gepaard gaande opleving van de op dat moment doodbloedende bouwsector.
De scheepvaart kwam eveneens snel op gang met als eerste de schepen die het zwaar materieel voor de sloop brachten, gevolgd door de anderen die dagelijks het schroot ophaalden. Spoedig daarna eiste Bullenbaai Oil Terminal ook alle aandacht van de sleepboten op.
Het uitgekiende ontwerp dat gemaakt werd van het gehele gebied rond het Schottegat is de reden dat Curaçao tegenwoordig toonaangevend is in het wereldtoerisme. Met de Parodia Magnifica, in de volksmond ‘Milon di Seru’ genoemd, heeft Curaçao een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de regio. Het is een multifunctioneel gebouw van 150 meter hoog, in de vorm van een bolcactus met aan de voet daarvan langs het water in de Annabaai gesitueerd, drie prachtige hotels. Het is een adembenemende ervaring voor de toerist die de monding van de haven binnenvaart, geflankeerd door prachtige eeuwenoude monumenten om vervolgens ontvangen te worden door het architectonische meesterwerk en daarna af te meren bij een van de hotels.
De jachthavens, welke voorzien zijn van alle moderne faciliteiten, maken de Annabaai een levendige trekpleister voor jachten uit de hele wereld. Reden voor alle cruisemaatschappijen Curaçao als hun belangrijkste Port of Call (maar geen Homeport!) te maken. Hierdoor is het vliegverkeer drastisch toegenomen en is de luchthaven wederom uitgebreid.
Elektrische vervoermiddelen zoals de auto en de fiets, zijn al jaren de norm. Auto’s op benzine zijn er alleen nog maar voor de verzamelaar en vinden goede aftrek in die landen, die zo ver nog niet zijn.
Op langere termijn: met de komst van de elektrisch aangedreven vliegtuigen is vliegen weer een genot geworden. Geen herrie van de motor en het is betaalbaar. Een tripje naar een van de buureilanden is als het nemen van de trein.
Daar het eiland volledig toegelegd is op groene energie, speelt het een leidende rol in de regio. Met de opgedane kennis op dit gebied wordt gretig handelgedreven. Het land Curaçao, ten slotte het Singapore van de America’s.

Herman Piso, Curaçao

ADBrief 800


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).