Dat het wereldwijde web ook een podium biedt aan laaghartigheid en lafhartigheid is evident. Ook op Curaçao kunnen reacties vanuit de onderbuik prima gedijen dankzij het podium dat de website Knipselkrant Curaçao biedt. De KKC, gerund door hoofdredactrice Nardy L. Cramm, lijkt daardoor niet meer dan een gemakkelijk, goedkoop en schaamteloos racistisch platform voor de vulgaire sensatiezoeker. Wie zijn gram over de bevolking van Curaçao wil spuien, kan ongehinderd zijn gang gaan.
Vooral de reacties van lezers op de artikelen die gemakshalve worden doorgeplaatst vanuit andere media en vaak ‘misstanden’ op het eiland betreffen zijn tenenkrommend, ronduit denigrerend en openlijk racistisch. Reageerder Ericlapas laat zich op 11 juli 2019 het volgende ontvallen: ‘De kwaliteit van de neger gaat met de dag achteruit…’. Het kan nog lager. Ene Trui schrijft op 26 juni 2019: ‘Hoe mooi zou dit eiland zijn zonder Curaçaoënaars, het meest gedegenereerde volk ter wereld…’.
Dat het nog erger kan, blijkt uit het feit dat er wel degelijk gekeken wordt naar de inhoud van reacties van lezers, en dat sommige posts door de Commentpolis worden verwijderd. In krom Nederlands staat er dan: ‘Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels’.
Eén van de ‘regels’ die de KKC hanteert is dat ‘het een enkele keer kan voorkomen dat we een ongefundeerd of omstreden stuk plaatsen. Dit met het oog op het aanjagen van een (maatschappelijke) debat middels de ruime discussiemogelijkheden in reacties onder het artikel’. Ook hier valt het kromme Nederlands weer op en het feit dat onbekommerd ‘ongefundeerde’ meningen worden geventileerd. Maar daar moeten we niet te zwaar aan tillen want ‘KKC biedt u immers nieuws met een plus en een knipoog’. Met andere woorden: wie op zoek is naar gefundeerd en ‘gefactcheckt’ nieuws zij gewaarschuwd.
Daarom mag het des te zeer verwonderen dat gerespecteerd Tweede Kamerlid Ronald van Raak zich associeert met de KKC. Moeten we daaruit concluderen dat de SP’er het ook niet zo nauw neemt met de waarheid?
Ook zouden bedrijven als Ennia en Island Finance zich eens achter de oren moeten krabben of zij hun advertentiegelden aan een dergelijke club van mensen die het niet zo nauw nemen met de journalistieke regels, zouden moeten besteden.
De KKC zou al ernstig verbeteren als zij haar eigen regels zou toepassen. Een daarvan is dat ‘reacties tot doel hebben te informeren of te overtuigen’. ‘Respecteer a.u.b. daarbij andermans mening en wees altijd beleefd. Het platform is dus niet bedoeld als uitlaatklep voor scheldkanonnades’.
Als mevrouw Cramm als hoofdredacteur van de KKC serieus genomen wil worden als beheerder van dit nieuwsmedium en platform zou het aanbevelenswaardig zijn wanneer zij zich de journalistieke regels en mores eigen zou maken en toepassen. Het gaat dan om: hoor en wederhoor, factchecking en het uitbannen van racistische, beledigende en denigrerende uitingen.

Hennie Harinck (oud-redacteur Algemeen Dagblad Curaçao en oud-redacteur Amigoe), Nederland

ADBrief 800


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).