Elfried Capella heeft groot gelijk als hij stelt dat hij als voormalig Eilandsraadlid recht heeft op een nette pensioenregeling. En inderdaad, er is premie op zijn salaris ingehouden, dus hij heeft al een financiële bijdrage geleverd.
Het probleem is dat de Eilandsraad tot drie keer toe zichzelf een buitensporige regeling toekende die helemaal geen pensioenregeling is. Terecht is deze al twee keer vernietigd en ik verwacht dat dit de derde keer ook zal gebeuren. Er is immers niets veranderd aan de regeling. Daarmee dupeert de Eilandsraad haar eigen ex-collega’s zoals de heer Capella.
De heer Capella heeft ook gelijk dat Statenleden en gedeputeerden al een regeling hebben die nog veel buitensporiger is dan het huidige voorstel van de Raad (Aan de Belastingdienst: u belast de aanspraak toch wel volledig?).
Met het opheffen van het Land ga ik er van uit dat de regeling voor de Statenleden ophoudt te bestaan.
Voor de gedeputeerden (7,5 procentopbouw, 50-jarige pensioenleeftijd, 90 procent van het salaris = ongeveer 12 keer het fiscale maximum. Belastingdienst: u belast de aanspraak toch wel volledig?) is het nu de tijd om in het nieuwe Land Curaçao hier verandering in aan te brengen.
Mijn voorstel: breng alles onder de, voor gewone stervelingen, riante APNA-regeling. Dan heeft de heer Capella zijn regeling waar hij recht op heeft, dan hoeft de Belastingdienst de aanspraken niet meer te belasten, dan worden de burgers van Curaçao niet opgezadeld met hoge kosten voor de Eilandsraad en dan hoeven ik en mijn collega-actuarissen geen stukken meer in de krant te schrijven. Iedereen blij.

Herman Couperus (actuaris), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.