De vereniging Veilig Verkeer heeft de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó benaderd om samen op te trekken om het Waarborgfonds Motorverkeer te activeren. De actie hiervoor ligt volgens de minister bij de commissie die vorig jaar in het leven is geroepen naar aanleiding van de discussie die was ontstaan voor het verhogen van de WA-premie. Mijn probleem is echter dat niet gekeken wordt naar de bron van het probleem en hoe dat eerst op te lossen. Als we kijken naar de verkeerscontroles door de politie de afgelopen drie jaar dan valt op dat een veel te hoog percentage van de motorvoertuigen bij controles onverzekerd is. Een waarborgfonds heeft dus geen enkele zin als je dit niet eerst oplost beste ministers en stichtingen veilig verkeer en consumentenbelang. Gevolg zal zijn dat het kapitaal van het waarborgfonds steeds groter moet worden en de eigenaren van motorvoertuigen niet zullen verzekeren of bijvoorbeeld alleen voor de maanden waarin de belasting betaald moet worden! Het waarborgfonds dient alleen voor de uitzonderingen, voor diegenen die toch proberen ondanks goede controle onverzekerd rond te rijden. We weten precies via de verzekerings-/belasting-/ keuringsbestanden wie niet verzekerd is. Een systeem om te zorgen dat bijna 100 procent van de voertuigen verzekerd is moet toch niet zo moeilijk zijn? Als eerste moet de wet, die al langer dan twee jaar bij justitie ligt, voor de kentekenaansprakelijkheid, eindelijk wet worden. Ook dan pas kunnen de geïnstalleerde camera’s gebruikt worden. Als tweede een systeem opzetten voor controle van verzekerd zijn, kan je ook meteen meenemen keuring en kentekenbelasting. Afspraak maken met verzekeringsmaatschappijen dat een voertuig nog bijvoorbeeld een maand verzekerd is na afloop. Voor en in deze periode de aansprakelijken aanspreken en als laatste voertuig in beslag nemen. Hiermee bereik je bijna 100 procent dekking en de bijna gaat naar het waarborgfonds. Probleem oplossen bij de bron. Daarnaast moet er eindelijk wat gebeuren aan een veiliger verkeer: hoe minder botsingen, hoe minder gebruik van de verzekering, hoe goedkoper de premie, en hoe minder letselschade. Ik heb het al eerder gezegd: helaas doet deze regering en in het bijzonder de minister van Verkeer niets aan een veiliger verkeer. We gaan 2019 in op precies dezelfde voet als alle jaren daarvoor met een onveilig verkeer dat veel te veel dagelijkse botsingen heeft op ons aantal voertuigen.
Henk Pasman
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.