Na de Tweede Wereldoorlog vond er een enorme geboortegolf plaats die wordt aangemerkt als de Babyboom. Grote gezinnen van soms zelfs tien kinderen waren geen uitzondering.
Deze Babyboomers groeiden op in de jaren 60 toen Amerika verwikkeld was in de Vietnamese oorlog. Er was dus enerzijds kapitaal nodig om de opgroeiende Babyboomers te voorzien van huizen, scholen, wegen, ziekenhuizen, koelkasten televisietoestellen et cetera, maar ook veel geld voor de oorlog in Vietnam.
Amerika stond voor het dilemma om te kiezen tussen investeren in de oorlog of in de grote marktvraag naar goederen. Uiteindelijk is gekozen om geld voor de investeringen te zoeken in het buitenland. Maar gezien de belasting van 39 procent op buitenlandse leningen, moest er een mouw aan gepast worden.
Curaçao bood de beste mogelijkheden, omdat wij al ervaring hadden met de hulp aan Nederlandse bedrijven die, ter voorkoming van Duitse confiscatie, hun zetel hadden verplaatst naar Curaçao. Het offshore-regime dat ten behoeve van de Nederlandse bedrijven was ontwikkeld, bestond uit een zeer ervaren en goed ontwikkeld netwerk van advocatenkantoren, notariaten, banken en trustkantoren.
Dit netwerk dat al bestond, werd gecombineerd met een bestaand verdrag tussen Amerika en Curaçao om een perfecte oplossing te creëren.
Het wordt wel de ‘gouden’ offshore-periode voor Curaçao genoemd met haar welbekende finance companies, die eind 2019 ophouden te bestaan. We mogen dus stellen dat Curaçao een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de welvaart van vele Babyboomers. De generatie is nu op de leeftijd waarop er massaal behoefte is aan overdracht van vermogen. De eerste groep van deze generatie die in 1946 geboren is, zal per 1 januari aanstaande 73 jaar zijn.
De offshore van Curaçao die een belangrijke rol heeft gespeeld in de opbouw van het vermogen van vele rijke Babyboomers krijgt nu weer de kans om hulp aan te bieden om het vermogen over de dragen aan de volgende generaties.
Ook andere landen staan voor dezelfde uitdaging om de traditionele offshore te vernieuwen. Vele landen zijn daarmee al begonnen: Malta focust op online casino’s, Bermuda op captive insurance, Singapore op private banking, Cyprus op royalty en IP, Iland of Man op QROPS (pensioen), Mauritius wil voor Afrika worden wat Hongkong is voor China. Nederland bereid zich voor om de financiële rol van Londen na brexit over te nemen.
Als Curaçao zich toelegt op het de ontwikkeling van een expertisecentrum voor de overdracht van het vermogen voor de familie, Multi Family Office Center of the world, gaan we weer een tijd van bloei met veel banen in de ‘offshore’ tegemoet.

Rudsel Lucas,
(auteur van ‘Death is not the Absolute End’, eigenaar van het Trustkantoor Sadekya en consultant bij Gerson Lerhman Group), Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.