Dat de flamboyante inspecteur-generaal Volksgezondheid geen moment voorbij laat gaan om de pers op te zoeken, wisten wij al. Na de artsen, specialisten en vroedvrouwen zijn de dierenartsen aan de beurt.
Zijn handen jeuken en hersens kraken, maar hen kan hij niet raken want het beroep is niet erkend. Tot het moment van het Memorandum of Understanding (MoU) van de 1.000 koeien aanbrak. Daar kon hij geen gras voor 1.000 koeien over laten groeien. Alvorens informatie te hebben ingewonnen bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), moest de mening van de inspecteur-generaal geventileerd worden.
Op 5 maart 2018 was het zover, de inspecteur-generaal mocht weer aan het woord in het Antilliaans Dagblad. Fijn, de termen ‘Offshore farming’, ‘Cafo’ (Concentrated Animal Feeding Operation, red.) en de minister moet op haar hoede zijn want het project is ten dode opgeschreven als de dierenartsen op het eiland niet gecontroleerd kunnen worden omdat ‘er van alles kan gebeuren’.
Het toezicht is er volgens de inspecteur-generaal niet om de mensen te beschermen tegen diegenen die geen dierenarts zijn, maar tegen diegenen die wel een diploma hebben. Opmerkelijk. Tienduizenden dieren op het eiland die hun gezondheid aan de niet-geregistreerde, maar wel gediplomeerde dierenartsen te danken hebben, mogen van geluk spreken, want de gediplomeerde dierenarts doet kennelijk toch maar wat.
Dat de inspecteur-generaal gelet op zijn uitlatingen in het betreffende interview flink aan het googelen is geslagen over de intensieve veehouderij - dat klaarblijkelijk als een ‘ver van mijn bed show’ in de oren klinkt - is begrijpelijk, maar dan is de gelijkenis met het verhaal van Wikipedia stuitend voor een autoriteit die zo graag het toezicht wil houden op die dierenartsen die zogenaamd aan het knutselen zijn.
Afijn, de stellingname dat de intensieve veehouderij per definitie alleen met gebruik van antibiotica uitgevoerd kan worden en daarmee een gevaar is voor mensen, kan deze dierenarts ontkrachten, aangezien het wél mogelijk is door de toepassing van meerdere managementinstrumenten zoals de optimalisatie van de hygiëne, het voerregime en de zorgvuldige afzondering en behandeling van de dieren om de humane gezondheid te waarborgen.
Drs. Arnold Dwarkasing (dierenarts), Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).