Terwijl de regeringsleiders van Curaçao en Aruba door middel van dialoog tot een oplossing proberen te komen voor de gerezen problemen met onze zuiderbuur, stookt het Antilliaans Dagblad het vuurtje weer op: in de editie van dinsdag krijgt een CNN-muppet uit de Trump-show het podium.
De man propageert een militaire interventie met bloedvergieten, burgeroorlog en een toename van de vluchtelingenstroom als gevolg. De vraag is dus waar het AD mee bezig is, wiens belang wordt hiermee gediend? Zien we de schimmen van Koenders, Knops en de Koninklijke Shell op de achtergrond?
Na de mislukte staatsgreep, de boycot, sancties, sabotage en gewelddadige demonstraties, is president Nicolás Maduro nog lang niet down and out. Integendeel, de meerderheid van de bevolking wéét nu wie achter de oorzaken van de ellende zitten en steunen de revolutie door dik en dun. Nadat al het andere heeft gefaald om weer de hand te kunnen leggen op de Venezolaanse olie en het gas en de olieprijs al op 66 dollar per vat staat, zijn Rutte en Trump nu toe aan hun laatste troeven: een militaire interventie en het innen van de buitenlandse schuld.
Ter vergelijking, de VS hebben een schuld van 18 biljoen dollar. Telkens dreigt er een shutdown waardoor ambtenarensalarissen niet uitbetaald kunnen worden. China zal de schuld niet innen want dan gaat de VS failliet, en is China haar afzetgebied kwijt.
Opvallend detail is dat Nederland net als op de lijst van wapenfabrikanten, een goede vijfde plek bezet. De schuld van Venezuela is 200 maal kleiner. En toch beginnen buitenlandse bedrijven nu plotseling als op commando de schulden op te eisen. Door beslag te leggen op de tegoeden van de PdVSA. Daarom ligt er nu hier een tanker aan de ketting. Nogmaals, moet Maduro lijdzaam toekijken als er een Amerikaanse basis (de USFOL waarvan Koenders onlangs op eigen houtje het contract verlengde) vlak voor de kust de oppositie helpt met het plegen van sabotage? Toevallig kwam ik in dit verband een oud artikel tegen met het nieuws van het neerhalen van een Cubaans passagiersvliegtuig. Hierbij kwam de voltallige nationale schermploeg om te leven.
De door de CIA betaalde moordenaars werden in Miami als helden onthaald.
De logische vraag is nu, als Cuba de boycot al die jaren overleefd heeft (deze wordt nu alleen door de VS en Israël in stand gehouden), waarom zou Venezuela dat niet kunnen? Sterker nog, het gewone volk heeft inmiddels de vruchten van de olie-inkomsten geproefd en zal Maduro ondanks alles niet laten vallen. Als de man als represaille nu de stekker uit de Isla haalt en een stop zet op de uitvoer van groente en fruit, zullen Nederlandse ambtenaren, advocatenkantoren en penshonado’s er niet veel van merken. Wij wel.

John da Silva, Curaçao

Naschrift redactie: Het Antilliaans Dagblad geeft op de opiniepagina’s van de krant de ruimte aan zo veel mogelijk ideeën, meningen en standpunten. Waaronder óók aan de zienswijze van heer John da Silva. Dat wil niet zeggen dat de redactie deze mening(en) ook deelt. Ook dát geldt voor bovenstaande ingezonden brief.
Deze bevat echter onjuistheden. De ‘CNN-muppet’, zoals Da Silva de auteur van het opinieartikel ‘A US-Latin American military intervention in Venezuela? It’s a long shot’ noemt, pleit juist níét voor militaire interventie. Andrés Oppenheimer, redacteur van de Miami Herald en presentator van de tv-show ‘Oppenheimer Presenta’ op CNN en Español, is het oneens met de prominente Venezolaanse intellectueel, Harvard-professor Economie Ricardo Hausmann, die eerder een oproep deed voor militair ingrijpen door de VS en andere landen omdat dit de enige manier zou zijn om de humanitaire crisis in Venezuela - waar overigens ook Curaçao steeds meer mee te maken krijgt - te beëindigen.
Letterlijk schrijft Oppenheimer: ,,Judging from what I’m hearing from US and Latin American diplomats, Hausmann’s proposal for a military intervention is highly unlikely to get off the ground. Most Latin American countries have refused to even apply personal financial and visa sanctions against Venezuelan officials. Even the leaders of Mexico, Brazil, Argentina and Peru, who have been the most vocal critics of Maduro, would oppose a military intervention for fear of being called ‘US lackeys’ by the opposition in their respective countries. And a US call for a regional ‘military option’ could backfire, giving Maduro ammunition to proclaim himself a victim of ‘US imperialism’. What the international community should urgently do, in coordination with Venezuela’s opposition, is escalate diplomatic and targeted economic sanctions against Maduro unless he returns constitutional powers to the National Assembly and restores democratic rule.”
De heer Da Silva moet dus zorgvuldiger lezen alvorens (verkeerd) te concluderen. Wellicht geldt dat ook voor veel andere van de door hem genoemde ‘feiten’.

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.