Makelaars zijn volgens de richtlijnen van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) verplicht om een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van cliënten te maken, dit in het kader van de identificatieplicht.
Dus ook wanneer een cliënt zich bij een makelaar inschrijft ter verkoop van zijn/haar huis. Er heeft dan nog geen transactie (in de zin van de Landsverordening MOT) plaatsgevonden.
Dit alles in het kader van de bestrijding van witwassen en terrorisme, een doel waar ik volledig achter sta.
Erg ongemakkelijk voel ik mij desondanks wel bij het steeds moeten laten kopiëren van mijn paspoort (soms ook door autoverhuurbedrijven, e.a.). Dan denk ik toch aan de mogelijkheid van ‘identity theft’, misbruik, fraude. Een andere verordening, namelijk de Landsverordening bescherming persoonsgegevens schrijft onder meer de bewaarwijze voor van persoonsgegevens. Hopelijk worden al deze paspoortkopieën op de wettelijk voorgeschreven wijze bewaard, ik vraag mij af of dit altijd zo zal zijn.
Suggestie aan de overheid/MOT: laat kleinere bedrijven een logboek hanteren waarin: naam cliënt, nummer paspoort of identiteitsbewijs, datum en naam van de medewerker die het paspoort of ID heeft ingezien worden genoteerd wanneer het nog géén transactie, maar bijvoorbeeld slechts een inschrijving of advies betreft.
Doris Best,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.