Jaren geleden nam een of andere minister de populistische beslissing om alle aanvragen voor een radiovergunning die al jarenlang in de bekende la lagen, in één klap goed te keuren. Toen zei ik al dat het een strijd zal worden van degene die de langste adem heeft en dat het de val zou worden voor sommige bestaande stations.
Opeens barste het van de radiostations die allemaal in datzelfde vijvertje wat Curaçao heet bij dezelfde adverteerders aan het bedelen waren om die als klant binnen te halen.
Het gevolg was een moordende concurrentie, wat de kwaliteit van de uitzendingen niet ten goede kwam omdat er geen geld was voor programma’s op niveau en het een strijd werd wie de populairste kon zijn en haalde men allerlei tuig van de straat met een IQ van een lege blik bonen maar die wel bijvoorbeeld als zanger van een derde rangbandje populair waren om als dj en ‘journalist’ te dienen en onzin uit te kramen.
Opeens was er geen klassiek muziek meer te horen, geen forums of discussies op niveau. Alleen maar ‘call in’-programma’s van mediageile luisteraars die zo graag hun eigen stem op de radio wilden horen met opinies die nergens op slaan. Langzaam maar zeker merkten wij dat er opeens stations waren die ontzettend pro bepaalde politici waren en alleen maar positieve berichten over die persoon of partij de ether in smeten. Bleek dat bepaalde politici of zakenlui hun zoveel inkomsten aan reclamegelden hebben gegeven dat ze hun ziel aan de duivel hebben verkocht en we kennen allemaal de voorbeelden daarvan.
Dertig radiostations, vier tv-zenders, acht kranten of zoiets plus elke jojo die tegenwoordig met een iPhone thuis stommiteiten zit op te nemen en die op de sociale media plaatst en zelf tv-stationnetje speelt. Opeens barst het van de ‘so called’ journalisten die absoluut geen opleiding hebben gehad, die ook niet eens weten hoe ze een behoorlijk interview moeten afnemen of kennis hebben van de stof waar ze over moeten praten; die zitten voor de camera mooi te zijn en domme uitlatingen te doen en hun persoonlijke opinies te geven. De goeden natuurlijk niet te na gesproken, want er zijn wél hele goede tussen. Laten we dat vooropstellen.
Het gevolg is dat twee kranten binnenkort gaan sluiten en radiostations die niet van een kerk zijn.
Onze melkkoe, UTS, wil een paar honderd mensen ontslaan omdat ze nu pas merken dat de technologie hun voorbij is gesjeesd zonder dat ze daar erg in hadden omdat iedereen met WhatsApp, Skype en Voip Stunt gratis belt, buiten de verlieslijdende investeringen van UTS in het buitenland die ons miljoenen hebben gekost.
Dan zullen we het niet hebben over de overname van UTS van TeleCuraçao en TDS want met de opkomst van IPTV krijg je veel en veel meer dan TDS ooit aan kan bieden voor een habbekrats en High Definition, plus filmkanalen met films die hier nog in de bioscopen moeten komen.
TeleCuraçao lijkt wel, net als de ALM vroeger, een sociale werkplaats geworden met mensen die niet gemotiveerd zijn om winst te maken omdat ze semiambtenaren zijn en toch niet ontslagen kunnen worden dus waarom moeite doen?
In een economie die al jaren stilstaat is het eerste wat een zakenman doet is besparen op reclame en dat is wat er nu gebeurt met alle gevolgen van dien, kranten die al jarenlang gedraaid hebben staan voor een afgrond, radiostations die niet eens hun stroomrekeningen kunnen betalen en goede journalisten die naar Nederland vertrekken omdat hier geen droog brood te verdienen valt. Ik blijf lachen op deze klip.
Arthur Donker, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.